Trgovci u FBiH pristali na “zamrzavanje cijena” za određene prehrambene proizvode: Je li kasno?

Vijesti 03. okt 202319:11 0 komentara
N1

Trgovci su pristali na zamrzavanje cijena određenih prehrambenih prozivoda u Fedraciji BiH. Ta lista uskoro bi mogla biti i proširena. Jedan od prijedloga današnjeg sastanka federalnog i kantonalnih ministara bilo je i ukidanje PDV-a.

Prvi put lista je proširena sa devet na 15 proizvoda. Preliminarno je dogovoreno i moguće proširenje na 34 osnovne životne namirnice.

“Sjajno je što je Vlada uočila ja bih ipak rekao taj propust i evo 28.9.2023. odnosno prošli tjedan korigirala i definirala artike sa artikle sa maksimalnim maržama veleprodaje i maloprodaje, a ne kao što je odluka iz 31.8.2023. bila i u obuhvatu ja bih rekao ne 200 nego 500 ili više artikala”, kaže Dragutin Živković, ministar privrede, rada i prostornog uređenja Posavskog kantona.

Federalni ministar obećava i veći broj, a sa trgovcima je dogovoreno da se zamrznu cijene artikala koje sami odaberu. Vršit će se i kontrole.

“Zakonom o kontroli cijena Federacije je predviđeno između ostalog da na terenu kontrolu odnosno sprovedbu takve odluke.
radi Federalna uprava za inspekcijske poslove i Kantonalne inspekcijske službe. Mi smo se opredijelili i dogovorili zajednički sa poslodavcima da ograničimo te marže. Oni su obećali da će se držati tih marži u provedbi obzirom da smo napravili međusobni dijalog. Inspekcije na terenu znaju tačno šta rade tako da ovu odluku prati i instrukcija”, dodaje Amir Hasičević, ministar trgovine u Vladi Federacije BiH.

Jedan od prijedloga sastanka je i ukidanje PDV-a na osnovne životne namirnice.

“Možda je došlo vrijeme da naša država počne da razmišlja i o ukidanju PDV-a na osnovne životne namirnice, kao što je mlijeko, mliječni proizvodi meso i mesne prerađevine, da evo na poljoprivredne proizvode makar u jednom periodu u ovom sada gdje imamo veću inflaciju da se ukine PDV i da vidimo kako će se utvari to odraziti na stanje na našem tržištu”, kaže Samir Šibonjić, ministar privrede ZDK.

Građani su mišljenja da ovakve odluke neće puno pomoći.

Stručnjaci kažu – godina koja dolazi biće izazovna.

“Pustili smo da inflacija eksplodira. Sada se mora liječiti taj proces. Interesantan je podatak da samo u ovoj godini za usklađivanje penzija zbog inflacije, izdaci za to će biti povećani za 600 miliona. Mi smo time dostigli nivo izdataka za penzije kakav nam je trebao biti 2028. godine. Toliko je inflacija ubrzala usklađivanje penzija zbog tog segmenta”, kaže Faruk Hadžić, ekonomski analitičar .

Pogađa nas uvozna inflacija, koju je jako teško kontrolisati, kaže Čavalić. Ističe i da je ovo stara mjera, mišljenja je da ne daje rezultate.

“Tome svjedoče građani i privrednici uglavnom dođe do pada cijena ukoliko se to dogodi na globalnim nivoima”, kaže Admir Čavalić.

Početkom iduće sedmice manje cijene za pojedine artikle, ali i inspekciju na terenu, najavio je ministar trgovine u Vladi Federacije BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!