Trgovska Gora: Ako bilateralno ne može, problem riješiti međunarodnim putem

Vijesti 10. apr 202316:29 1 komentar
SRNA

U Banjaluci je danas održana proširena sjednica Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srpske, a na temu Trgovske Gore.

Na tematskoj sjednici ovog odbora posvećenoj problemu odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Čerkezovac, prisustvovali su ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Bojan Vipotnik, član pravnog tima za izradu strategije pravne zaštite interesa Bosne i Hercegovine Nemanja Galić i Emir Dizdarević, predsjedavajući ekspertnog tima Vijeća ministara BiH.

Pored članova odbora, tematskoj sjednici su prisustvovali članovi Zelenog Kluba Želimir Nešković, Branislav Borenović, Jasmin Emrić, Anja Ljubojević i Milijana Simić.

Upoznali su javnost sa namjerama Republike Hrvatske da nuklearni otpad locira uz samu granicu sa Bosnom i Hercegovinom i u blizini nacionalnog parka na samo par stotina metara od naseljenog mjesta.

Cilj je, istakli su, da se animiraju institucije Bosne i Hercegovine da ovom problemu pristupe sinhronizovano i odgovorno, koristeći sve institucionalne kapacitete.

Iz Zelenog kluba ističu da su još u martu 2019. godine organizirao međunarodnu konferenciju u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, kojoj su pored predstavnika gotovo svih institucija iz BiH, prisustvovali i predstavnici lokalnih vlasti iz Republike Hrvatske, konkretno grada Petrinja i općine Dvor, koji su i tada iskazali svoje javno protivljenje namjerama vlade Hrvatske.

“Zeleni klub pozdravlja saradnju državnog i nadležnih entitetskih ministarstava na ovom pitanju, te je ističe kao primjer koordinacije i saradnje bosanskohercegovačkih institucija na različitim nivoima, kao i aktivnosti Vijeća ministara BiH koje je osnovalo pravni i ekspertni tim te obezbijedilo inicijalna sredstva za njihov rad. Zeleni klub je stava da ukoliko bilateralne aktivnosti ne daju rezultat, u rješenje ovog problema treba uključiti adekvatne međunarodne mehanizme”, saopštavaju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare