Tribina “Zločini ateizma” – lakmus papir duboke polarizacije društva u BiH

N1

U vogošćanskom kulturno-sportskom centru organizirana je javna tribina islamskog predavača Dževada Gološa o temi "Zločini ateizma".

Sama najava ovog događaja podijelila je javnost, posebno u glavnom bh. gradu, gdje su pojedine javne ličnosti oštro osudile događaj koji ateizmu imputira zločine.

“Ateizam nije zločin, čemu onda govor mržnje jednog udruženja i huškanje građana na javnoj tribini”, upitao je javno Timur Vilić, predsjednik kantonalnog Foruma mladih Naše stranke, koji je uputio i zahtjev za zabranom ovog togađaja.

Mišljenja je da događaj koji ateizmu, u samom naslovu, fakturiše zločine ne može predstavljati slobodu govora.

“Problem je što takav način implicira da je svako ko je ateista zločinac. Niko ko se smatra arteistom ne bi trebao da se osjeća uvrijeđenim. Pogotovo je srž problema u tome što se ovaj događaj održava u javnoj ustanovi, koja se finansira iz džepa svih građana, uključujući i onih za koje se implicira da su zločinci”, rekao je za Timur Vilić, ispred Foruma mladih Naše stranke Kanton Sarajevo.

Optužbe za vjerski radikalizam

Osude i kritike upućene na račun udruženja koje u Vogošči organizira predavanje koje vodi hafiz Dževad Gološ nisu malobrojne.

Naprotiv, građanima ogorčenim zbog “prsta u oko” sekularnosti društva, pridružio se i bh. režiser Dino Mustafić.

“Javna tribina koja ugrožava slobodu izbora, svjetonazorska opredjeljenja i sekularnost društva ne smije biti finansirana iz budžeta. Vjerski radikalizam uvijek vodi u opasni fanatizam koji donosi nestabilnost i osjećaj nesigurnosti”, objavio je Mustafić.

Nasuprot ovom mišljenju, Haris Zahiragić iz Stranke demokratske akcije (SDA) komentirao je razloge negodovanja:

“Sama reakcija na tu tribinu je dokaz da je takva tribina potrebna. Činjenica da je to organiziralo muslimansko udruženje sa vjerskom pozadinom je glavni razlog iznuđivanja ovakve reakcije”, mišljenja je Haris Zahiragić.

Iz vogošćanskog udruženja nisu imali vremena komentirati “usijanu atmosferu”, jer su volonteri, i zauzeti su svojim poslovima. Ipak, ranije su putem društvenih mreža usmjerivši se na objavu pradsjednika Foruma mladih iz Naše stranke. Iz udruženja “Tempo”, koje organizuje tribinu, referisali su se i na prethodno održanu Povorku ponosa, za čije su organiziranje naveli da je upravo iz budžeta Vlade Kantona Sarajevo izdvojena značajna količina javnih sredstava.

“Gospodin Vilić kaže da je nedopustivo da javna ustanova daje prostor za ovakvu tribinu. Nije vam gospodine Viliću smetalo zatvaranje 52 ulice Sarajeva radi parade ponosa, iako je to znatno otežalo život i kretanje građana Sarajeva. Niste se tad pozivali na kršenje slobode kretanja. Paradu navodimo samo kao primjer Vaše dvoličnosti”, objavili su iz Udruženja Tempo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad