Trivić: Vlada RS obezbjedila besplatne udžbenike i prevoz za učenike

Vijesti 29. aug 202212:04 3 komentara
N1

"Vlada Republike Srpske je ove godine obezbjedila besplatne udžbenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole i za porodice koje imaju više od troje djece u domaćinstvu", kazala je ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić na press konferenciji uoči početka nove školske godine..

Nastava počinje u svim osnonvim i srednjim školama u RS 1. septembra. Oko 85 hiljada učenika će biti u klupama osnovnih škola i 45 hiljada u srednjim školama. Trivić je kazala da je spremno za početak nastave i da imaju optimalne uslove.

“Republički predagoški zavod je radio na inovacijama. Vlada RS je ove godine obezbjedila besplatne udžbenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole i za porodice koje imaju više od troje djece u domaćinstvu. Vlada RS izdvojila je oko 6 miliona KM za besplatne udžbenike”, kazala je Trivić.

Istakla je da je dio udžbenika digitalizovan kako bi olakšali đacima i kako bi se izvodila nastava aktivno jer su kreirani na zanimljiv način. Ministarstvo je sa Zavodom iskoristilo ovo ljeto za obuke uposlenika i stručnih saradnika. U toku su obuke i za vaspitače za predškolske ustanove.

“Obezbjeđen je novac za učenički prevoz za učenike koji su preko 4 kilometra udaljeni od škola. Ministarstvo snosi troškove. U ovom momentu nemamo informaciju koliko ima takvih učenika i to ćemo znati u prvoj sedmici nove školske godine. Imaćemo jasne spiskove koliko imao takve djece”, dodaje Trivić.

Što se tiče epidemioloških mjera, iz ministarstva kažu da imaju preporuke da učenici koji imaju simptome ne dolaze u školu kako bi obezbjedili sve koji borave u zajedničkim prostorima, a isto važi i za prosvjetare.

“Ove godine u saradnji sa Društvom psihologa imamo program za nadarene učenike. Radićemo na programima sa djecom koja su nadarena u određenim oblastima i imaćemo za njih posebne programe”, zaključila je Trivić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare