Trnka: Susjedi šetaju po BiH kao po svojoj zemlji, treba obavijestiti EU

Vijesti 17. maj 202114:09 > 14:10 7 komentara
N1

Profesor ustavnog prava Kasim Trnka kazao je kako Republici Srbiji treba diplomatskim putem skrenuti pažnju da odlukom o izgradnji hidroelektrana na Drini, zadire u nadležnosti države BiH. Time, istakao je, ne poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Trnka je u razgovoru za N1 podsjetio da pitanje voda i vodopotencijala spada u opštedruštvenu imovinu, te da je dio državne imovine. To je potvrdio i Ustavni sud BiH koji je odlukom U-9-19 proglasio neustavnim Zakona o unutrašnjoj plovidbi RS, a prema kojome su sve rijeke u tom bh. entitetu, uključujući i rijeku Drinu, proglašene kao “unutrašnje vode RS”. Ustavni sud je pojasnio da rijeke predstavljaju imovinu kojom može raspolagati isključivo država.

“Ako oni zadiru u nadležnosti BiH, zapravo ne poštuju suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Formulacija u Dejtonskom sporazumu govori ne samo suverenitet i teritorijalni integritet, nego i politička neovisnost BiH. Susjedi Hrvatska i Srbija moraju poštovati i političku neovisnost BiH. Pošto očigledno šetaju po BiH kao po svojoj zemlji i direktno se miješaju u unutrašnje stvari BiH, ne poštuju Dejtonski sporazum i političku neovisnost. To bi bio dovoljan razlog Visokom predstavniku ako ništa drugo da ih upozori”, rekao je Trnka za N1.

Obavijestiti i EU

Istakao je kako treba skrenuti pažnju Republici Srbiji diplomatskim putem, a ukoliko se ogluši, obavijestiti i EU.

“Srbija je počela pregovore i u kandidatskom je statusu. Ima osnova da se upozori. Jedan od bitnih elemenata za pristup EU je poštovanje susjedskih odnosa država. S obzirom da se polaže kamen temeljac i kreće se u radnje, može nastupiti velika ne samo ekonomska nego politička šteta. Zato bi bilo dobro da je Ustavni sud izrekao privremenu mjeru i na neki način skrenuo pažnju da se obustave aktivnosti dok se ne donese konačna odluka”, zaključio je Trnka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare