Trnka za N1 nakon što je premijer osuđen prvostepeno: Šta će biti s Vladom FBiH?

Vijesti 05. apr 202316:13 0 komentara
F.Z./N1

Nakon oko dvije godine sudskog procesa premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je proglašen krivim u predmetu "Respiratori".

Novalić je u provostepenom postupku osuđen na četiri godine zatvora, vlasnik Srebrene Maline Fikret Hodžić na pet godina, a bivši direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak na šest godina. Ministrica finansija Jelka Milićević oslobođena je krivnje da ih u tome nije spriječila.

Svi osuđeni su proglašeni krivim za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja, dok su oslobođeni po tački za pranje novca i primanje dara.

Prvostepenu presudu u ovom predmetu donijelo je sudsko vijeće od tri člana koje su činili Branko Perić, Braco Stupar i Goran Radević.

No, da se sada fokusiramo na premijera Federacije BiH Fadila Novalića.

Sud BiH: Novaliću četiri, Solaku šest, a Hodžiću pet godina zatvora

Od ranije je poznato da se Novalić optužnicom teretio zbog krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Također, Novaliću se na teret stavljalo i pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga, krivotvorenje službene isprave, povredu obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Premijer sa “crne liste” sada i osuđen

Novalić se teretio i za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, krivotvorenje službene isprave i pranje novca.

Novalić, Solak i Hodžić su proglašeni krivim za zloupotrebu položaja, a Solak i za krivotvorenje isprave. U nedostatku dovoljno dokaza oslobođeni su optužbi za udruživanje za činjenje krivičnog djela, pranje novca, krivotvorenje ili uništavanje poslovnih knjiga, a Novalić i za primanje nagrade.

Zanimljivo je da Novalić da nas nije došao na izricanje presude. Zbog čega još uvije nije poznato. Do sada je prisustvovao ročištima tokom ovog procesa.

“Zato smo bili troje iz moje kancelarije. Odmah ćemo ga obavijestiti. Nije on neko ko će izbjegavati suđenje. Desilo se tako”, pojasnila je njegova advokatica Vasvija Vidović.

Vidović: Nisam iznenađena, od početka je bilo jasno da postoji plan

No, ono što najviše interesuje građane ovog entiteta je šta sada? Treba li nakon prvostepene presude u aferi “Respiratori” premijer Federacije BiH podnijeti ostavku?

Činjenica je da je trenutno na vlasti premijer koji je osuđen na četiri godine zatvora, pri tome je od nedavno i na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država.

SDA optužuju da na sve načine pokušava opstruirati formiranje nove Vlade FBiH i odlazak na “opozicijsku klupu”, stoga politički stručnjaci u BiH predviđaju još neko vrijeme vladu u tehničkom mandatu u narednom periodu.

Šta će biti s Vladom FBiH?

Moguće ishode i buduće pravne korake za N1 je pojasnio profesor Ustavnog prava i bivšeg sudiju Ustavnog suda BiH, Kasim Trnka. Tvrdi da se vršio “politički inžinjering” u predmetu “Respiratori”.

“Imamo dva slučaja. Jedno su moguće političke igre, a jedna stvar kako bi ovo stvarno trebalo da se dešava. Pošto je ovo nepravosnažna presuda, treba čekati žalbeni postupak i vidjeti konačnu pravosnažnu presudu. Onda možemo očekivati pravne posljedice. Vrlo je simptomatično da je prije izricanja presude sve ovo bilo najavljeno i da se tačno vidjelo koje se sve kombinacije prave da bi se sklonio Novalić sa političke scene, da gospođa Miličević nije osuđena. Ti koji vrše politički inžinjering misle da ona preuzme Vladu FBiH, ako se već nova Vlada FBiH neće formirati. Ne može se formirati jer Ustav ne dozvoljava bez saglasnosti svih predstavnika konstitutivnih naroda”, kazao nam je Trnka i dodaje:

“Sve je još nagađanje, vidjet ćemo u narednom periodu koji su to politički potezi. Sve je unaprijed bilo najavljivano i da je očigledno da postoji ozbiljan politički pritisak na pravosuđe. Samim time što se ovo često ponavlja.”

Tužilaštvo BiH se oglasilo nakon presude u predmetu “Respiratori”

Sve o optužnici

Suđenje za nabavu stotinu respiratora iz Kine, vrijednosti 5,4 miliona eura, za potrebe zdravstvenog sistema u ovom entitetu u BiH, počelo je 23. februara 2021. godine pred Sudom BiH.

Respiratori su kupljeni u aprilu 2020. godine, dan nakon proglašenja vanredne situacije zbog pandemije COVID-19.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je pokrenulo istragu nakon što je objavljeno da je posao obavljen bez tendera i direktnom pogodbom s privatnom firmom “F. H. Srebrena malina”, koja se bavi trgovinom voćem i povrćem.

Državno tužilaštvo je predmet preuzelo od Kantonalnog tužilaštva, a optužnica je potvrđena krajem 2020. godine.

Od početka suđenja 23. februara 2021. do završetka iznošenja dokaza i iskaza svjedoka 21. januara 2023. proteklo je 698 dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!