Trojica sudija izrekli presudu za “Respiratore”, Perić izdvojio mišljenje

Vijesti 05. apr 202311:34 2 komentara
Sud BiH (Branko Perić, Braco Stupar i Goran Radević)

U predmetu "Respiratori" u Sudu Bosne i Hercegovine krivima su proglašeni Fadil Novalić (SDA), premijer Federacije BiH, Fikret Hodžić, direktor firme "Srebrena malina", kao i sama firma. Krivim je proglašen i Fahrudin Solak, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) dok je federalna ministrica finansija Jelka Miličević oslobođena krivice za nesavjestan rad u službi.

Novalić je prvostepeno osuđen na četiri, Hodžić pet i Solak šest godina zatvora, dok je firma “Srebrena malina” kao pravno lice optužena u ovom predmetu i mora platiti kaznu od 200.000 KM i vratiti skoro 700.000 KM, iznos koji je stečen prilikom nabavke respiratora, a koji je, tačnije, umanjen za 87.000 KM prilikom hapšenja i pretresa izuzet od Fikreta Hodžića, navedeno je u prvostepenoj presudi.

Izrečena presuda za “Respiratore”: Novalić, Solak i Hodžić proglašeni krivim

Također, registracija firme “Srebrena malina” je naknadno izvršena s obzirom na to da u njenom opisu nije to da se bavi nabavkom respiratora.

Navedeno je i to da je novac koji je prebačen na račun “Srebrene maline” koristio vlasnik Fikret Hodžić i od skoro 700.000 KM skinuo je 100.000 KM gotovine koja je služena, kako je navedeno, za nabavku malina, za ono što je u suštini i namjena ove firme.

Firma “Srebrena malina” mora platiti 200.000 KM kazne i vratiti oko 700.000 KM

Novalić, Solak, Hodžić su oslobođeni za tačku optužnice udruživanje radi krivičnog djela, primanje nagrade ili drugih oblika koristi te optužbe za pranje novca, a osuđeni su za kršenje zakona o javnim nabavkama kada je ovaj trojac krenuo sa nabavkom respiratora HCV 003, ali zbog njihovog nedostatka krenuli su u nabavku respiratora ACM 812 A koji su kasnije i nabavljeni preko nekoliko firmi od Crne Gore preko Srbije do Kine, a upravo mijenjanjem potpisa na ugovore i kada je Novalić potpisao pismo namjere što je učinila i Miličević na taj način je prekršio zakon o javnim nabavkama. I Solak je upravo kršeći svoja ovlaštenja tražio sazivanje hitne sjednice Vlade FBiH kako bi se nabavili respiratori.

Ovaj trojac je kršeći zakon o javnim nabavkama krenuo sa nabavkom respiratora HCV 003, ali zbog njihovog nedostatka krenuli su u nabavku respiratora ACM 812 A koji su kasnije i nabavljeni preko nekoliko firmi od Crne Gore preko Srbije do Kine, a upravo mijenjanjem potpisa na ugovore i kada je Novalić potpisao pismo namjere što je učinila i Miličević na taj način je prekršio zakon o javnim nabavkama. I Solak je upravo kršeći svoja ovlaštenja tražio sazivanje hitne sjednice Vlade FBiH kako bi se nabavili respiratori.

Svi osuđeni su proglašeni krivim za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja, dok su oslobođeni po tački za pranje novca i primanje dara. Federalna ministrica finansija Jelka Miličević je oslobođena krivice za nesavjestan rad u službi.

Riječ je o prvostepenoj presudi za koju postoji i mogućnost žalbe, a na kraju slijedi drugostepena presuda koja može biti promijenjena ili se može potvrditi već izrečena.

Presudu je izreklo sudsko vijeće koje čine Branko Perić, Braco Stupar i Goran Radević. Sa osuđujućom presudom u potpunosti se nije složio predsjedavajući Branko Perić i on je izdvojio svoje mišljenje.

Perić je u izdvajanju svog mišljenja rekao da pogrešno tumačenje i loša prosuda zakona ne mora značiti krivično djelo i da ponekad i sudije to rade pa za to ne budu osuđeni. Ponovio je da je namjera u to vrijeme kada je vladala pandemija koronavirusa neko morao donijeti tu hrabru odluku da se nabave respiratori te da ne vidi namjeru da se bilo ko želio okoristiti, već da je to učinjeno u korist zdravlja građana, ali je saglasan za to da se trebala formirati Komisija koja bi donosila odluke kada je u pitanju nabavka medicinske odluke, ali smatra i da bi se i ona našla na optuženičkoj klupi.

Hodžić, Solak i Miličević izašli iz sudnice nakon izricanja presude u Sudu BiH

U izdvojenom mišljenju on smatra da tužioci nisu uspjeli dokazati da su se osuđeni udružili da bi na kriminalan način nabavili respiratore već da su za svoje tvrdnje iznijeli poruke iz Viber grupa koje nisu bile i najjasnije.

Podsjetimo, u jeku koronavirusa u martu 2020. godine kupljeno je 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM. Prvi kontingent je stigao iz Kine 80 respiratora, a nakon toga 20 komada stiže mjesec poslije i oni nikada nisu stavljeni u upotrebu jer je zaključeno da nisu za pacijente koji su na intenzivnoj njezi i da na neki način mogu i naštetiti.

Riječ je o prvostepenoj presudi za koju postoji mogućnost žalbe, a nakon toga slijedi drugostepena koja može potvrditi prethodnu ili biti promijenjena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare