Trojka traži od Kajganića da pokrene istragu protiv osoba s “crne liste” SAD-a

Vijesti 22. mar 202321:55
N1

SDP, NiP i Naša stranka uputili su poziv glavnom tužitelju Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Milanku Kajganiću, da javnost obavijesti o "radnjama koje državno tužilaštvo poduzima u vezi sa osobama koje su pod sankcijama SAD-a zbog kriminalnih, koruptivnih radnji, te zbog podrivanja pravnog poretka".

“Informisanje javnosti smatramo nužnim naročito u svjetlu posljednjih dešavanja gdje su prilikom objavljivanja imena sankcionisanih lica detaljno opisane kriminalne radnje za koje se terete. Zloupotreba javnih institucija i saradnja sa kriminalnim organizacijama u cilju opstanka na vlasti pojedinih političkih stranaka je skandalozna pojava neprimjerena i za društva sa najnižim stepenom demokratske prakse. Jasno nam je da Tužilaštvo ne može iznositi specifične detalje vezane za istrage, ali može javnost upoznati o stepenu angažovanosti i fazi u kojoj se pojedini slučajevi nalaze”, navode iz Trojke.

SAD uvele sankcije Diani Kajmaković

Pozvali su Kajganića da “odmah poduzme mjere na istraživanju okolnosti uposlenja u OSA-i kćerke zastupnika iz Bosansko-podrinjskog kantona”.

“Podsjećamo da je politički prebjeg i glas navedenog zastupnika bio presudan za osiguranje SDA-ove većine u klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH, odnosno za izbor Refika Lende za potpredsjednika FBiH. Tražimo i da se istraže okolnosti pod kojim su i drugi politički prebjezi naprasno prešli pod okrilje SDA zahvaljujući metodama detaljno opisanim u odluci o izricanju sankcija vlade SAD-a. Smatramo da ovakve očigledne manipulacije i zloupotrebe javnih službi moraju biti sankcionisane, a posljedice kriminalnog djelovanja otklonjene. Tražimo i da se detaljno istraži uloga menadžmenta BH Telecoma u navedenim radnjama, te rasvijetli opseg uzurpacije i zloupotrebe ovog javnog preduzeća u brojnim slučajevima u kojim se spominje njegova mračna uloga u očuvanju režima”, navode iz Trojke.

Zbog čega su SAD uvele sankcije Čavari i Šeraniću

Ističu kako od Kajganića očekujue da “prioritetnu pažnju posveti istraživanju ovih slučajeva i prikupljanju dokaza za korupciju u političkim krugovima i u javnim institucijama zbog očuvanja na vlasti jedne stranke”.

SAD uvele sankcije Asimu Sarajliću i Gordani Tadić

“Očigledno je da dokazi postoje, samo je stvar nadležnih institucija da ih zatraži, prikupi i poduzme nužne mjere protiv počinilaca ovog tihog državnog udara i kidnapiranja volje glasača”, poručuju iz Trojke.

Amerika zbog korupcije uvela sankcije Milanu Tegeltiji i Mirsadu Kukiću

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (0)

Vidi sve komentare