Tri opcije za doček Nove u Sarajevu

Vijesti 31. dec 202219:11 1 komentar
N1

Dobro je završiti, ali i započeti godinu u Sarajevu, zbog toga je više trubačkih grupa sa juga Srbije, iz Vranja, ovih dana stiglo u Sarajevo.

“U Sarajevo smo došli zato što je veliki grad, ima dosta raje, naroda, svake godine su veseli, hoće da ubace po marku, dvije, pet”, kaže Dejan Raimović trubač iz Vranja.

Što se Sarajeva tiče, doček Nove Godine počeo je jutros. Samo jedna od slika koja se mogla vidjeti na ulicama je pravi mali koncerti. Stotine Sarajlija i turista uživale su u probi Dubioze kolektiv.

Svi se nadaju dobroj zaradi. Posebno ugostitelji. Kažu, mjesta u kafićima i restoranima odavno su popunjena.

“Mi smo popunjeni, nema mjesta, biće krcato, Ljudi dolaze iz Hrvatske, Srbije, inostranstva. Garantujemo dobar provod”, kaže konobar Benjamin Hujić.

U jednom sarajevskom lokalu večeras će da radi i Alžirac Muhamed Hmduai, iako je prvi put u lokalu, već se dobro snalazi, kaže, slično je i u Alžiru, i u Sarajevu, kao ni u njegovom gradu snijega nema.

“Što se tiče bakšiša, kako gosti hoće, ako hoće, mi smo za to spremni”, šali se ovaj mladić.

Tri su opcije koje Sarajelije i posjetioci biraju za doček, ispred Vječne vatre, u ugostiteljskim objektima ili u kućnoj atmosferi, no sa jednakim žaljama.

“Došao sam iz Slavonskog Broda, idemo u hotel Terme na Ilidži”, priča jedan prolaznik, a njegovi tetka i tetak dodaju da nam je izjavu dao hrvatski šampion u kajaku na mirnim vodama.

Sarajlije žale zbog rata u Ukrajini, ali i inflacije koja jede plate građanima, ipak spremaju se za večeras.

“Večeras planiram malo u grad, a vjerovatno poslije toga kući”, kaže jedna Sarajka.
“Na otvorenom koncert Dubioze”, dodaje druga.
“U intimnom društvu, uz kuvano vino”, rekao nam je jedan sagovornik.

Kuvanog vina, novogodišnjih ukrasa, crvenih kapica, muzika i dobrog raspoloženja svuda na ulicama glavnog grada BiH, samo nedostaje bijeli pokrivač.

“Nedostaje snijega, navikli smo na planinu”, rekla nam je jedna sagovornica.
“Snijega nedostaje, ali sunca ima, mnogo i lijepo je”, oduševljena je druga.

Sarajlije i posjetioci danas imaju dugoročne i kratkoročne želje. Kratkoročno – dobar provod večeras, a dugoročno – zdravlja, sreće i uspjeha u 2023. godini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare