Truju vas u porodici, tuku na radnom mjestu, ubijaju na ulici – verbalno nasilje eskaliralo u fizičko (VIDEO)

Vijesti 02. feb 202418:46 0 komentara

Puni stupci crne hronike, prepuna srca tuge, nasilje je iz verbalnog esklairalo u fizičko. Prethodnih dana svjedočili smo onome što godinama upozoravaju psiholozi, mentalno zdravlje stanovništva, pa i mladih naraštaja duboko je narušeno.

Sistem trom, sve ne shvata, ili kasno upali, a tada je najčešće kasno.

“Krenuo s drugovima na večeru, ubijen, upucan u sred Sarajeva”; Napadnut radnik hitne pomoći…”; Policajcu osumnjičeni na ispitivanju u stanici slomio ruku; “Ćerka trovala oca, žena ga izbola na smrt” – samo su neki od naslova crne hronike, koji pokazuju eskalaciju nasilja.

Policija je slučaj u Doboju riješila ekspresno, no detalji koji isplivavaju u javnost dodatno sve traumatizuju.

“Policijski službenici PU Doboj lišili su slobode jedno maloljetno lice zbog osnova sumnje da je izvršilo krivično djelo teško ubistvo”, potvrdila je portparolka Dragana Damjanović.

Indicije da je ćerka sipala ocu sredstva za omamljivanje u limunadu, nakon čega ga je majka usmrtila, lede krv u žilama.

I nije samo nasilje u porodici problem. Da je prisutno u svim segmentima društva od ulice do ambulanti progovorili su i zdravstveni radnici. U više domova zdravlja održali su mirni protest podrške kolegi iz prijedorske Hitne pomoći koji je pretučen na radnom mjestu.

“Često se nama dešava u posljednje vrijeme verbalno nasilje, prijetnje. Mi to nekako balansiramo koliko možemo, ovo je zaista previše i za nas”, kaže jedna od zdravstvenih radnica.

“Nažalost ovo je prvi slučaj koji je javno eksponiran, jer je prešao neke granice. Ali radnici Hitne pomoći Banjaluka su izloženi duže godina verbalnim, pa čak i fizičkim napadima”, posvjedočio je njen kolega.

Kad niste sigurni u porodici, u bolnici, na radnom mjestu u policiji, šta očekivati na ulici… Koliko je dubok problem, koji nakon što siđe s naslovnih strana, bude uglavnom gurnut pod tepih?

Dugogodišnje verbalno nasilje eskaliralo je u fizičko. Psiholozi kažu da su zakazli svi, od porodice društva do instituicija.

Mentalno zdravlje sve je lošije, a psihopatologija buja, objašnjava psiholog Aleksandar Milić.

“Nedostaje nam kako mi to kažemo mentalna higijena. To se sada reflektuje na stanje kod pojedinaca, a imamo previše pojedinaca narušenog mentalnog zdravlja, koji narušavaju i porodicu koju formiraju. Dominira egoizam, nedostatak uvida u sopstveno ponašanje, dominira nemogućnost odlaganja svojih potreba, nagona, dominira nesposobnost anticiparanja posljedica, dominira nedostatak empatije. Malo po malo, sve više imamo osobe narušenog psihičkog stanja i pomjeranje ka psihopatskom ponašanju”, pojašnjava Milić za N1.

I tu treba da nastupi sistem, da prepozna devijantnost i spriječi posljedice.

U slučaju ubistva 19-ogodišnjeg Farisa Pendeka, sistem je, ne dvojbi se zakazao, jer je osumnjičeni od ranije poznat policiji – slobodno naoružan šetao Sarajevom.

Dijana Parla – roditelj dvoje djece u programu N1 govorila je o izazovima roditeljstva u modernom društvu u kojem nasilje uzima mah.

“Imate dio roditelja koji ne brine o svojoj djeci, jedan od njih, i on je nečije dijete, je taj koji je sve to učinio, ponavljajući, živi u toj kući u naselju… Svi su postali klimoglavci, šuti, ne talasaj, a kada se situacije dese, neko nam kriv”, primjetila je.

Sarina Bakić – sociologinja dodala je kako smo društvo rizika i nasilja:

“Nisam sigurna da li postoji volja, pa i kompentencija da se napravi sistem i strategija djelovanja kada je u pitanju nasilje”, istakla je.

Zbog svega stručnjaci kažu, da bi se društvo liječilo potrebno je prihvatanje dijagnoze.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!