Truss u BiH: Jasno i glasno protiv politika podjela

Vijesti 26. maj 202222:13 1 komentar

Jasno i glasno protiv politika podjela u BiH, ali i onih koji podržavaju Rusiju. Glavna je to poruka šefice britanske diplomatije Elizabeth Truss tokom posjete BiH. Naglašena je i važnost Zajedničke borbe za BiH, ali i stabilost cijele Evrope.

Ruskog uticaja na ovom području ima. Prijetnja je to BiH da se vrati u mračne dane, tvrdi ministrica vanjskih poslova Velike Britanije. Protiv secesionističkih politika se mora boriti, u suprotnom, poručuje, historija BiH je podsjetnik šta se može dogoditi. Oni koji potkopavaju teško stečeni mir, moraju biti pozvani na odgovornost.

“Genocid u Srebrenici, opsada Sarajeva – to su samo dva zločina koja su nas užasnuli i tad smo rekli nikada više. Nećemo više nikada dozvoliti da se ovo u Evropi ponovo desi. Međutim, ono što danas vidimo u ovoj zemlji jesu znaci mješanja Rusije koji su prijtenja da se vratimo ka mračnim danima – to se mora zaustaviti i Ujedinjeno Kraljevstvo jasno daje podršku našim prijatelljima koji to spriječavaju”, kazala je Elizabeth Truss.

Nema, kaže član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, sigurnosnih prijetnji u BiH. Ponovo govori da je propala država dijelom i zbog Velike Briitanije, koja se, smatra Dodik, miješa u procese u BiH.

“Da je Paddy Ashdown srušio Dejtonski sporazum uz asistenciju te vlade, da je njihova tadašnja šefica ili direktor u njihovom ministarstvu kad su uvođena bonska ovlaštenja rekla da je to pravna besmislica, i ja sam joj rekao – gospođo mi živimo u toj pravnooj besmislici već 20 godina. Na kraju je ona rekla da je njoj važno što je Paddy Ashdown ovdje bio i da ona smatra da je njegova uloga bila korisna. Naravno da to nije tako”, kazao je Dodik.

Tako je Dodik na sastanku članova Predsjedništva BiH sa britanskom ministricom vanjskih poslova bio sam protiv svih dok je tvrdnje Elizabeth Truss potvrdila i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković. Postoje namjere, tvrdi Turković, da se kriza iz Ukrajine prelije na ovaj dio Evrope. A i politička situacija u BiH se pogoršava.

“Građanima se želi oduzeti temeljno demokratsko pravo da biraju svoje predsatvnike po najavi nekih političara, kako oni kažu, ili će država biti ustrojena kako oni hoće, ili je neće biti. S druge strrane, najavljeni i proklamovani činovi secesije i podrivanja ustavno-pravnog poretka i Dejtonskog mirovnog sporazuma od strane vladajućih odnosno vladajuće stranke u RS još nisu zaustavljeni niti poništeni”, kazala je Turković.

Dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH u EU bila bi dobra poruka svima koji igraju po ruskim notama poručuje Turković. Ukoliko Rusija stavi veto u Vijeću sigurnosti, postojati će pravni osnov ali i potreba da se sigurnosno obezbijedi Zapadni Balkan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare