Turbulentno u Domu zdravlja KS: “Broj pacijenata iznad prosjeka, a još nije pik”

Vijesti 11. jan 202313:59 0 komentara
Shutterstock

Zdravstvene ustanove JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo pod velikim su pritiskom posljednjih dana zbog velikog broja pacijenata koji imaju respiratorna oboljenja. Portparol ove ustanove Arman Šarkić, kazao je kako je "situacija turbulentna", da su je očekivali, ali da je ovo "iznad prosjeka".

“Imamo pritisak i na pedijatriju, službe školske medicine i porodične medicine. Infekcija j zahvatila sve starosne skupine, a i Covid je u cirkulaciji. Ali, dobra stvar je da je to mutirani soj koji se odomaćio i postat će dio sezonskog oboljenja. Nema teške kliničke slike, to je najbitnije. Mahom se sve zbrine ili u kućnim uslovima ili na nivou primarne zdravstvene zaštite. Imamo najviše pritisaka, ali smo ohrabreni jer mi najviše toga i završavamo. Nema komplikacija za donji respiratorni trakt”, rekao je Šarkić za N1.

Kazao je kako su vremenski uslovi i zagađenje doprinijeli povećanju broja pacijenata.

“Ovako će sigurno biti do marta, ali još nismo ušli u pik sezonske gripe. Očekujemo ga krajem februara ili u martu”, rekao je Šarkić.

Građanima se savjetuje da se ponašaju slično kao i tokom pandemije – izbjegavanje velikih skupova, svesti kontakte na minimum, higijena ruku, jačanje organizma voćem i povrćem te odlazak na planinu kad god je to moguće.

“Kada imate simptome, pratiti stanje tri dana i pokušati to sanirati u kućnim uslovima. Ako temperatura traje više od tri dana i ne može se oboriti, suhi kašalj stvara komplikacije za disanje, onda dolazak u ambulantu”, rekao je Šarkić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!