Turisti vole doći u BiH: Privlače ih ljudi, kafa, priroda… (VIDEO)

Vijesti 27. sep 202318:57 0 komentara
N1

Svjetski je dan turizma. Turisti vole doći u Bosnu i Hercegovinu, i uživati u našim prirodnim ljepotama. Voljeli bi turisti biti i Bosanci i Hercegovci, ali mnogi su sve rjeđe u toj ulozi zbog nedostatka materijalnih sredstava potrebnih za putovanja.

Ovo je lijepa zemlja, ljepša nego što smo uspjeli i vidjeti. Neki kažu da je ovakvu i ne zaslužujemo. Da manje moramo govoriti i misliti o tome hoće li i koja će salama biti snižena, hoće li najteži pacijenti dobiti lijekove i koliko su iz budžeta potrošili oni kojih im ne daju, mogli smo otići do Une, pročistiti mozak zvukom slapova i odmoriti oči i dušu gledajući u bistrinu vode. Mogli smo organizovati neki rafting sa prijateljima, otputovati do Mostara, do Neuma, do Jajca, Jahorine, Višegrada ili Trebinja. Stranci dolaze, ali i kod privlačenja turista, može mnogo bolje.

“Kada govorimo o turizmu u BiH mislim da još uvijek imamo puno prostora za napredovanje, za poboljšanje naših uslova, kako samih radnika u turizmu tako i ponude koju imamo. Vrlo važno i za mene jako bitno je da radimo istovremeno i na zaštiti okoliša. Bez ulaganja u okoliš, zaštićene prirode, naših kulturnih, istorijskih vrijednosti, bez ulaganja u obrazovanje kadrove, ne možemo puno više ni očekivati od turizma koji imamo”, rekla je Nasiha Pozder, ministrica ministrica okoliša i turizma FBiH.

Pokazatelji ove godine su značajno bolji nego što je to bilo prethodne godine. Što se tiče posjećenosti sarajevski kanton obara rekorde.

“Prošlu godinu smo premašili sa 20, 30% u broju dolazaka i noćenja. Sam avgust mjesec je premašio avgust mjesec rekordne 2019. Na Igmanu u razgovoru sa hotelijerima, svi su potvrdili da je i danas preko 90% popunjenost hotela što možemo vidjeti i na ulicama.
Ide novi javni poziv za međunarodne operatere i aviokompanije, i već imamo i usmena obećanja za otvaranje novih direktnih aviolinija za KS što je jako bitno. Potpisivanje sporazuma o saradnji VM sa Republikom Kinom, tako da nam se otvara i to tržište…”, rekao je Haris Fazlagić, v.d. predsjednika Turističke zajednice KS.

I U RS nakon loše zimske sezone zbog nedostatka snijega, ljeto je bilo uspješno, ali potencijala ima više nego što je iskorišteno.

“Ljetna sezona u RS može dati još više. Razgovarao sam u Foči sa ljudima koji se bave rafting centrima, bio sam skoro na Romaniji, taj adrenalinski vid turizma je jedan od novih stvari koje se mogu razvijati dodatno. Danas imamo 75 000 noćenja više nego što smo imali u prethodnoj godini koja je bila rekordna. U narednom periodu ćemo raditi i sa našim banjama, banjskim turizmom, jer je zdravstveni turizam, pored zimskog, pored adrenalinskog turizma jedna od važnih grana gdje se možemo razvijati i pozicionirati za dolazak regionalnih gostiju u banje naše. Ako ne zaštitimo našu netaknutu prirodu koja je jedan od turističkih potencijala RS onda nam sve pada u vodu…”, rekao je Denis Šulić, ministar trgovine i turizma RS.

Šta kažu turisti, pogledajte u prilogu Ivane Erić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!