Turistički angažmani sve skuplji, građani dižu kredite za odlazak na more

Vijesti 03. jul 202319:31 0 komentara

Turistički aranžmani ove su godine skuplji i do 30%, u odnosu na prošlu godinu. No, oni koji su odlučili pobjeći od svakodnevnice, uradiće to po svaku cijenu. Na more se može i na kredit, pa je i ovo za mnoge opcija.

Inflacija i sve ono što nas je brinulo tokom prve polovine ove godine, ostavićemo po strani sedam do 10 dana godišnjeg odmora. Troškovi će se sabirati kasnije, kad se napune baterije, a do tada je brigama zabranjen prolaz.

Bosanci i Hercegovci će, tradicionalno, i ove godine, ljetovati svako prema svojim mogućnostima. Međutim, oni koji se odluče da napuste gradsku vrevu i svakodnevnicu pobjeći će na more. Ali, uglavnom na kredit.

“Makarska rivijera. (Kakve su cijene?) Ne znam, imam tamo rodicu, pa idem. (A da nije tako, je li danas neophodno podići kredit da bi se otišlo negdje?) Jeste, svakako. To je nemoguće bez njega”.

“Svake godine u Splitu, tamo imam prijatelje. Ali sad… Možda tamo, oko 9. mjeseca jer sad sam imao i nekih izdataka. A onda, i Hrvatska je skupa, kako čujem, cijene su baš skočile”.

“Trpanj. (Kakve su cijene?) Slične, možda malo više”.

“Pretežno Turska, ali ove godine idemo u Neum. (Kakve su cijene?) Mnogo skuplje”.

“Ne idem sad, kćerka i unučad su mi tu, možda u septembru”.

“Bila već. Na Korčuli”.

Iako se broj zainteresovanih za putovanje putem agencija, gotovo nije mijenjao u odnosu na prošlu godinu, cijene jesu. Aranžmani su skuplji od 10 do 30%. Najjeftiniji je, uglavnom, bus aranžman, za koji je neophodno izdvojiti, minimalno, 1.200 KM.

“Malo više za mlade, ali uključuje i te porodične pakete. To bi bila Španija i Grčka, nešto što mi najviše radimo. Ali i Turska, takođe, nekoliko termina, paket aranžmani”, kaže Imelda Čengić,turistička agencija iz Sarajeva.

No, uz različite popuste na rane rezervacije, te plaćanje na rate, putovanje može da počne.
Ono što je bliže, međutim, nije nužno i povoljnije. Da bi ljetovali u Hrvatskoj morate iskeširati minimalno 4.000 KM, pa se više isplati otići dalje, a evo i koje destinacije bh. građani godinama unazad najviše biraju.

“Top destinacije su, svakako, Hurgada, odnosno Egipat, Turska, Tunis, to su neke avio ture koje ove godine imamo u sezoni. I to je ono što naša populacija najviše bira za svoje ljetovanje, posebno, kada su porodični odmori u pitanju”, dodaje Čengić.

Među jeftinijim odredištima je, svakako, Crna Gora, ali za bh. građane posebno atraktivna postaje i Albanija, posebno zbog cijena koje za sedmodnevni boravak ne prelaze 300 KM. S druge strane, za četvoročlanu porodicu u jedninom bh. gradu na moru, Neumu, u hotelskom smještaju s punim pansionom, dnevno je potrebno izdvojiti oko 400 KM, što je za sedam dana više od 2.700 KM. Međutim, nije uklesano u kamenu da se ljeto provodi samo na moru. Prihvatljive cijene, slana voda, čiste plaže… odlika su Panonskih jezera koja sve više mame posjetioce. Barem, u odsustvu kišnih dana kojih nije malo ovog ljeta.

“Panonika ove godine obilježava 20 godina svog postojanja. Iskoristićemo to i u marketinške svrhe, da još bolje promovišemo puterm naših turističkih zajednica, da nam što više gostiju dođe i da pokušamo da nadoknadimo ovaj već veliki gubitak”, dodaje Maid Pobrić, direktor kompleksa “PANONSKIH JEZERA”.

Gubitak bi mogli osjetiti i građani koji se zadužuju u bankama da bi sebi priuštili ljetovanje, s obzirom na to da Evropska centralna banka najavljuje novo povećanje kamatnih stopa.

“Sama povećana potražnja po djelovanju tržišnog mehanizma, može dovesti do rasta kamatnih stopa. Međutim, ne bih ja tu stvarao paniku, generalno, taj rast neće biti izražen. Istina, poskupiće cijena zaduženja, ali u ovom momentu nas to ne treba zabrinjavati”, kaže Damir Bećirović, ekonomista.

Barem ne do jeseni, kada se, uglavnom, i vraćamo s tih idiličnih sedam do 10 dana raja, u surovu svakodnevnicu, zarađujući ono što smo već potrošili.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više