Turistički “Desant na Drvar, šansa za razvoj kroz adrenalinski sport

Vijesti 17. sep 202315:03 0 komentara
N1

Uprkos dugogodišnjem negativnom trendu iseljavanja, a samim tim i i “bijeloj kugi”, uprkos lošoj ekonomskoj situaciji u opštini, kašnjenju plata, Drvar bilježi i neke pozitivne trendove.

Za razliku od 2022.godine, kada je u prve razrede upisano 25 učenika, ove godine u klupe u Drvaru je sjelo 39 prvačića, a formirana su tri odjeljenja.

Turistički, tekuća godina je bila jedna od rekordnih, svjedoče nam i radnici lokalnog hotela, ali i načelnica opštine Dušica Runić.

Napominje da opština nema lokalnu turističku organizaciju, zbog ustroja Federacije BIH i nadležnosti koju u tom segmentu ima kanton.

-U odnosu na protekle tri godine Drvar bilježi porast smještajnih kapaciteta, ali i danas smo u situaciji da ne možemo smjestiti sve turiste, posjetioce koji žele da provedu neko vrijeme u Drvaru. U proteklih 20 godina turistička organizacija Kantona 10 je imala jedan vidljiv projekat u Drvaru. Prije desetak godina su postavili putokaze prema određenim lokalitetima. To je sve što mogu reći da je turistička organizacija kantona uradila na području ove opštine.

Pored uobičajnih Titove pećine, izvora Bastašice, nacionalnog parka Una, Martin Broda, turiste u Drvar sve više privlači adrenalinski turizam. Posjetioci, uglavnom evropski stižu u kamperima, na motorima, a veliki broj njih došao je zbog onoga što nudi paraglajding klub Drvar.

N1

Nedavno održano međunarodno paraglajding takmičenje „Desant na Drvar“, bilo je test takmičenje za svjetski kup sljedeće godine, i ujedno državno prvenstvo Srbije i BiH. Učestvovalo je preko 60 pilota paraglajdera, od kojih 36 iz Srbije, koji su se borili za novog državnog prvaka u ovoj disciplini.

U ukupnom plasmanu takmičenja „Desant na Drvar“, na kome su učestvovali piloti iz Hrvatske, Amerike, Kine, Kazahstana, Slovenije, Bugarske, Koreje, Italije, BiH i Srbije, najbolji je bio Majk Lester iz Amerike, ispred Marka Milutinovića i Mladena Nikolića iz Srbije na drugom i trećem mestu. U konkurenciji dama prvo mjesto je osvojila Inja Šporer iz Hrvatske, drugo mjesto Anamarija Lovrec takođe iz Hrvatske i treće mesto Jingi Čen iz Kine. Ekipno poredak je bio isti kao i za DP Srbije – 1.„FlajFit“ Beograd, 2.„Ares“ Beograd i 3.„Eol“ Kraljevo. Na DP BiH najbolji je bio Branimir Mandić, pa Slaviša Lazarević na drugom mJestu i Mirvad Zenuni na trećem mestu.

Organizatori Vazduhoplovni savez Srbije i Paraglajding klub „Drvar“, uz podršku Vlade Republike Srbije i Opštine Drvar su i ove godine upriličili su letenje i druženje pilota u prirodnim ljepotama Drvara i okoline, a prilika za novo okupljanje na istom mjestu će biti i naredne godine u istom i većem obimu kao do sada, najavljuju organizatori.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!