Turistički radnici u KS željno iščekuju Arape

Vijesti 01. jun 202119:14 0 komentara

Turistički bum kojeg su poslednje decenije izazvali posjetioci sa Bliskog Istoka i dalje je na minimumu. Zatvoreni orijentalni restorani, prazni ili poluprazni turistički kompleksi, nabolji su pokazatelj toga. Ipak, situacije se iz dana u dan poboljšava. Rezervacije konačno pristižu, kažu iz jednog od najvećih kompleksa koje su upravo Arapi izradili u Bosni i Hercegovini - Tarčin Resorta.

Vjeruje se da instrument lutnju Arapi iz Španije ponijeli sa sobom. U BiH ga je ovih dana donio Haza Aldahani iz UAE. Došao je sa prijateljima, turistički.

“Ovdje sam jednu sedmicu. Ovo je moj prvi put u posjeti BiH, i jako mi se sviđa. Ovdje sam sa prijateljima. Došli smo da napravimo neke snimke, fotografije za naše socijalne mreže”, priča Aldahani.

Zbog neizvjesnosti turisti se nisu odlučivali za rezervacije. Dešavalo se, kažu da ih sa aerodroma nazovu i kažu da dolaze. Sada već, imaju brojne rezervacije i za naredni mjesec.

Turistički bum ili ponovo propala sezona

“To je jedan od najboljih pokazatelja. Polako, malim koracima izlazimo iz perioda korone. Pogotovo na početku one nesigurnosti kada smo doslovno imali rezervacije dan za dan. Bilo je jako teško predvidjeti dolazak većeg broja turista”, otkriva Ajdin Šehić, Tarčin Resort.

Ipak i danas, polovina ovih vila je prazna. Nadaju se mnogo boljoj popunjenosti tokom ljeta.

“Idealno je, i ono čemu mi težimo je od 85 do 100%. Svi to želimo. Na žalost, još uvijek postoji strah od putovanja. Nismo još uvijek blizu tih brojeva. Mogu reći da smo trenutno na nekih 50%”, dodaje Šehić.

Za razliku od ovog kompleksa, koji je otvoren i za građane BiH, izgrađene su brojne vile samo za arapske turiste.

Nema statistike koliko je objekata za smještaj turista iz arapskih zemalja napravljeno u BiH. Sigurno je da se radi o velikom broju. Veliki broj njih danas je potpuno pust. Jedan od razloga je i pandemija virusa korona.

Neki od njih nisu primali turiste ni prije pandemije. U jednom Sarajevo Resortu nemoguće je izvršiti rezervaciju na Booking.com, na “halal verziji” ove aplikacije ipak je moguće.

Screenshot

Koliko je smanjen broj turista sa Bliskog istoka možda se najbolje vidi na Ilidži. Brojni restorani sa orijentalnom hranom zatvoreni su.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!