Turizam u BiH ima veliki potencijal, promocija nije na zavidnom nivou. Dolazi do velikih promjena?

Vijesti 19. dec 202320:02 0 komentara
N1

Stanje u turizmu u našoj zemlji nije na zavidnom nivou. Potreban je veći broj zaštićenih područja i veća briga za okoliš, ali i promocija turističkih ljepota, poručila je resorna federalna ministrica nakon prvog konsultativnog sasatanka s ministrima koji vode resore turizma u kantonima širom Federacije BiH.

Mnogi faktori na prostoru  BiH  pokazuju da postoje ogromni potencijali, u našoj zemlji. No, kako ih dovoljno iskoristiti? Iako je sezona bila dobra, potencijal nije dovoljno iskorišten.

“USK je samo u posjetama nacionalnom parku Unu ove godine ostavrio sve rekorde imali smo preko 150 hiljada posjeta u toku ljetne sezone što je zaista respektabilan broj turista koji su nas posjetili. Tuzlanski kanton također 14,5 % povećan je broj dolazaka i broj noćenja koja su ostvarili u Tuzlanskom kantonu. Podaci pokazuju da imamo šta da ponudimo”, kazala je Nasiha Pozder, Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

Posavksi kanton 2022. usvojio je Zakon o turizmu čime su stvoreni svi preduslovi za razvoj te grane. Posebno zahvaljujući startegiji razvoja turizma FBiH u kojoj su i projekti zaštite područja Bare Starača, i Bare tišina. Najznačajniji planirani projekti odnose se na planinski i banjski, te turizam u ruralnim područjima.

“U svakom slučaju da je to jedna oblast gospodarska koja može imati itekako značajan rast i u tom djelu ja očekujem na području županije posavske upravo da će se ostvariti aspekti u strategiji razvoja Županije Posavske koja je donešena za razdoblje do2021 – 2027, a gdje smo uzeli učešće kada je bio u prijedlogu strategija razvoja turizma na području FBiH”, kaže Dragutin Živković, Ministar privrede, rada i prostornog uređenja Posavskog kantona.

USK ističe se po brojnim specifičnostima prepoznatljiv po rijekama Uni Sani i brojnim kultrurno historijskim spomenicima, međutim, i pored svega suočavaju se sa mnogim probelmima, koje nastoje prevazići Zakonom o turizmu.

“Ono što je prepreka možda u većem zamahu i razvoju turizma korištenju potencijala koji ima turizam kao grana privrede možda predstavlja prostorna udaljenost međutim to se ne može korigovati, ali možemo korigovati neke druge stvari a to je saobraćajna infrastruktura to su putevi”, rekao je Armin Kardašević, ministar privrede USK.

Nasiha Pozder, Federalna ministrica okoliša i turizma danas je naglasila da potpisan ugovor sa ministrom prometa i okoliša Posavskog kantona, Perom Radićem. Najavljen je i novi zakon o turizmu.

“Mi smo sada u izradi novog budžeta kao što znate planiramo veća izdvajanja u finasijkom smislu, a prva zadaća ministarstva, odnoso, onoga što nam je u nadležnosti jeste izrada legislativnog okvira da bi na terenu stvari mogle bolje funkcionisati”, rekla je Nasiha Pozder, Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

Vrlo značajno je i pitanje infrastrukture i novih avio – linija na čemu će u narednom periodu raditi, kažu iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

U resornim kantonalnim ministarstvima, svi su saglasni da je BiH okruženje za razvoј mnogih vidova turizma. No, još mnogo toga je potrebno uraditi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!