Turković: Dodik ima najmanje prava da dijeli diplomatske lekcije bilo kome

Vijesti 10. aug 202215:00 2 komentara
Screenshot

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković saopštila je njena nota upućena Ambasadi Izraela i Ministarstvu vanjskih poslova ove zemlje, imala za cilj da popravi štetu i razjasni njihove kontradiktorne pozicije. Uz to je objavila i odgovor članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, koji ju je jučer optužio kako nastoji "da nas posvađa sa prijateljskim Izraelom".

“Milorad Dodik, kao osoba pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, političar koji je u rezoluciji Bundestaga te u izvještajima visokog predstavnika identificiran kao direktna prijetnja miru i stabilnosti BiH i regije, ima najmanje prava da dijeli diplomatske lekcije bilo kome”, stoji u statusu ministrice na službenom Facebook nalogu.

Njegov mandat je, navodi Turković, potrošen u izazivanju destabilizacije.

“Umjesto da kao član Predsjedništva BiH radi u interesu svih građana, da podržava reforme na evropskom putu, Dodik je mandat potrošio na izazivanje sukoba i destabilizacije, ne samo unutar BiH, nego i sa međunarodnim prijateljima. BiH je predana dobrim odnosima sa svim prijateljskim državama, uključujući i Izrael”, stoji u njenom saopštenju.

Podsjetimo, Ambasada Izraela za BiH je u ponedjeljak saopštila u memorandumu da podržava izmjene Izbornog zakona BiH koje su u skladu sa prijedlogom stranaka sa hrvatskim predznakom, a ujedno i pozdravila ohrabrujuće akcije koje su poduzele institucije Bosne i Hercegovine u cilju zaštite jevrejske zajednice i njenog položaja u zemlji.

Brojni bh. lideri su ovakve stavove proglasili kontradiktornim, a Turković je uputila i demarš kako bi zatražila pojašnjenje ne samo stavova, nego i svrhe dokumenta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (2)

Vidi sve komentare