Tužilac i odbrana na ročištu Mamiću: Nema zakonskog osnova da bude izručen RH

Vijesti 12. aug 202114:07 > 14:09 1 komentar
Foto: F.Z./N1

U Sudu BiH održano je ročište po zahtjevu Republike Hrvatske za izručenje Zdravka Mamića. Odbrana i Tužilaštvo BiH izjavili su kako nema zakonskog osnova da Mamić bude izručen Hrvatskoj.

Tužilac Oleg Čavka kazao je da, bez obzira što je Hrvatska dostavila urednu dokumentaciju, ne postoji utemeljenje za Mamićevo izručenje i zbog toga što je dio krivičnih djela za koja se Mamić tereti počinjen na teritoriji BiH. Dodao je kako je za ta djela u BiH zaprijećena kazna zatvora u trajanju manje od godinu dana te da zbog toga po zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći nema osnova za izručenje.

Odrbana se usaglasila sa Tužilaštvom BiH. Advokat Davor Martinović kazao je kako su po srijedi politički ciljevi, a ne pravni te da je Mamić zapravo zviždač jer je prokazao korumpirane suce u Hrvatskoj. Dodao je da je na sceni medijska hajka protiv Mamića u Hrvatskoj.

Na kraju ročišta sudu BiH se obratio i Zdravko Mamić koji se zahvalio organima BiH što su mu omogućili normalna život te kazao da umjesto da dobije nagrade za to što je prokazao korumpirane suce već je primoran da proživljava ovo.

Tužilaštvo BiH zatražilo je mjere zabrane kojima mu se zabranjuje putovanje i oduzima pasoš. Utvrđeno je da se Mamić redovno odazivao na pozive bh. pravosuđa. Odbrana je kazala kako nema razloga za izricanje mjera zabrane, ali da se neće žaliti.

Odluku o zahtjevu Hrvatske za izručenje Mamića Sud BiH će donijeti u narednih mjesec dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare