Tužilaštvo BiH objavilo imena optuženih u slučaju “Dobrovoljačka”

Vijesti 27. apr 202210:10 > 10:16 7 komentara
F.Z./N1

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine, podigao je optužnicu protiv ukupno 10 osobau predmetu "Dobrovoljačka", saopćeno je danas iz Tužilaštva BiH.

Optuženi su:

1. Ganić Ejup, rođen 1946. godine
2. Backović Zaim, rođen 1954. godine

3. Bahto Hamid, rođen 1961. godine,
4. Efendić Hasan, rođen 1934. godine
5. Muslimović Fikret, rođen 1948. godine
6. Pušina Jusuf, rođen 1949. godine
7. Alispahić Bakir, rođen 1956. godine

8. Bezdrob Enes, rođen 1961. godine
9. Dahić Ismet, rođen 1954. godine
10. Žiško Mahir, rođen 1971. godine

“Optuženi se terete da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga UN-a, te nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, propustili da kazne izvršitelje ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, nisu spriječili ni kaznili izvršitelje, kao i pomagali počiniteljima nakon izvršenog zločina”, saopćeno je.

Ganić o “Dobrovoljačkoj”: Sve je iscrpno pokriveno u izvještajima Haga

Optužnica Tužilaštva BiH odnosi se na događaje od 3. maja 1992. godine, a prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni i zlostavljani.

“Tužilaštvo BiH zajedno sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu-SIPA, kao i MUP-om RS, provelo je temeljitu istragu u okviru koje je saslušano više stotina svjedoka navedenog događaja, među kojima i preživjeli vojnici i civili, predstavnici porodica ubijenih i ranjenih žrtava, kao i veliki broj sudionika događaja. Uz optužnicu, predloženo je saslušanje 277 svjedoka, kao i više vještaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi optužnice”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare