Tužilaštvo BiH: Potvrđena prva optužnica u slučaju Sky

Vijesti 16. dec 202211:30
F.Z./N1

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zaprimilo je informaciju da je prva optužnica u kojoj su korišteni dokazi iz Sky i Anom aplikacija u predmetu Railić Dalibor i drugi u cijelosti potvrđena.

Railić se sumnjiči da je izdao nalog za ubistvo policijskog inspektora iz Prijedora Radenka Bašića.

On je zajedno s Veljkom Ugrenovićem i drugima koji su privođeni u policijskoj akciji “Storage 2“, osumnjičen i za krivična djela organizirani kriminal u vezi s neovlaštenim prometom opojnih droga.

Dalibor Railić zvani Dugi je skoro pola godine preko Sky aplikacije tražio ko će ubiti načelnika kriminalističke policije PU Prijedor, Radenka Bašića.

Riječ je o prvoj optužnici koja je podignuta nakon analize Sky aplikacije, a sada je i potvrđena zvanično.

Nadalje, optuženi Railić se tereti da je velike iznose novca, koje je nezakonito stekao činjenjem kaznenih djela narko-kriminala, koristio za kupovinu stanova, nekretnina, skupocjenih vozila, kao i držao na bankovnim računima, te je od Suda BiH zatraženo i izvršeno blokiranje imovine optuženog, a tijekom postupka tražit će se oduzimanje cjelokupne nezakonito stečene imovine.

Optuženi Dalibor Railić, Aleksandar Miljatović i Igor Repajić, terete se da su, nakon što je optuženi Railić organizirao skupinu ljudi, sa ciljem ubojstva načelnika krim-policije Prijedor, Radenka Bašića, a radi spriječavanja istraga za organizirani kriminal i krijumčarenje opojnih droga, pristupili organiziranoj skupini u okviru koje je optuženi Miljatović dana 21.3.2022. godine, počinio teško ubojstvo Radenka Bašića, upotrebom vatrenog oružja, na javnom mjestu u ranim jutarnjim satima, koje je zbog surovosti izvršenja, kao i činjenice ubojstva policijskog službenika, teško narušilo sigurnosnu situaciju u Prijedoru i cijeloj Bosni i Hercegovini.

Prva optužnica u slučaju Sky: Osam osoba tereti se za kriminal i ubistvo

Optuženi se terete za kaznena djela: Organizirani kriminal (čl.250 KZ BiH), neovlašten promet opojnih droga (čl. 195. KZ BiH), pranje novca (čl.209) i teško ubistvo (čl. 125. KZ RS), kao kazneno djelo za koje se po važećem zakonu može izreći kazna doživotnog zatvora.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 76 svjedoka, 4 stručna vještaka iz različitih oblasti, kao i prilaganjem više stotina dokaza, među kojima i dokazi iz Sky i Anom aplikacija, dobijeni u međunarodnoj pravnoj pomoći i međunarodnom razmjenom dokaza od partnerskih institucija zemalja EU i svijeta.

Srpskainfo: Naručilac ubistva policajca Bašića osuđen mjesec dana ranije

Railić se nalazi u pritvoru koji mu je produžavan zbog opasnosti od bijega, kao i opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ometati istragu i prikrivati dokaze. U pritvoru je i zbog opasnosti da bi mogao vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Tužilaštvo BiH će kasnije objaviti detalje optužnice na svojoj web stranici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad