Tužilaštvo BiH provjerava ima li krivične odgovornosti u “sukobu” BHRT i FTV-a

Vijesti 17. maj 202408:18 0 komentara
F.Z./N1

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine izdalo je naredbu za vršenje provjera o utvrđivanju odgovornosti članova Odbora Javnog radio-televizijskog sistema BiH zbog, kako su naveli, nesavjesnog rada i neizvršavanja obaveza propisanih Zakonom o Javnom radio-televizijskom sistemu Bosne i Hercegovine. Naredbu je Tužilaštvo BiH izdalo na osnovu Zaključka nadležne parlamentarne komisije.

Nakon tematske sjednice o stanju i problemima u funkcionisanju Radio- televizije Bosne i Hercegovine, Komisija za saobraćaj i komunikacije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH pozvala je Tužilaštvo da provede istragu i utvrdi odgovornost Odbora Javnog radio-televizijskog sistema BiH koji, kako je navedeno, nije shodno Zakonu o Javnom radio- televizijskom sistemu BiH i Zakonu o registraciji pravnih lica koje osnivaju institucije Bosne i Hercegovine registrovao Korporaciju javnih RTV servisa BiH i odobrio Statut Korporacije.

Za BHT1 iz Tužilašva BiH potvrđeno je da je formiran predmet.

“Predmet je formiran na osnovu prijave, vrše se provjere navoda iz prijave u kojima postupaju Tužilaštvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu – SIPA”, saopćeno je iz BHRT-a.

Podsjećamo, advokati Federalne televizije Nina Kisić i Goran Dragović kazali su da je ovaj javni servis podnio krivičnu prijavu protiv BHRT-a. Kao razlog su naveli nedavni prekid dijela programa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!