Tužilaštvo BiH traži pritvor za uhapšene u akcijama “Storage” i “Insider”

Vijesti 28. sep 202216:09 0 komentara
Tuzilastvobih.gov.ba

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine će zatražiti od Suda BiH pritvor za uhapšene u akcijama "Storage" i "Insider".

Nakon ispitivanja osumnjičenog u predmetu “Storage”, koji se nakon višemjesečnog bjekstva predao Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, postupajući tužioci uputit će prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Jekić Darija, rođenog 1987. godine u Doboju.

Pritvor će biti predložen zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Osumnjičeni je pod istragom i, između ostalog, se tereti da je kao član organizirane kriminalne skupine, komunicirajući putem aplikacije “Sky”, dogovarao i učestvovao u teškim kaznenim djelima organizovanog kriminala, neovlaštenog međunarodnog prometa opojnim drogama “marihuana” i “heroin” u velikim količinama, kao i postavljanju eksplozivne naprave na objektu u na području Gradiške.

Također, tužilac u predmetu kodnog naziva “Insider”, nakon ispitivanja osumnjičenog, uputit će prema Sudu BiH prijedlog za određivanje strogih mjera zabrane, koje uključuju i kućni pritvor za osumnjičenog Prašović Adisa, rođenog 1979. godine u Sarajevu, uposlenog kao inspektor u policiji MUP-a KS.

S obzirom na to da je izvršenje kaznenog djela zadokumentirano istragom, te uzevši u obzir iskaz koji je u prisustvu odvjetnika dao osumnjičeni, predložene su mjere zabrane kako bi se osiguralo neometano provođenje istrage i daljeg postupka protiv osumnjičenog.

Osumnjičeni je pod istragom zbog koruptivnih kaznenih djela, korištenja policijskih ovlasti i kapaciteta, za nezakonito dostavljanje informacija osobama iz krim-miljea, te je potrebno da se udalji iz policijskih struktura, za vrijeme trajanja istrage.

Prijedlozi za određivanje mjera pritvora i zabrane, bit će u zakonskom roku, proslijeđeni Sudu BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!