Tužilaštvo predložilo pritvor za Lučića zbog visoke korupcije

Vijesti 08. dec 202214:29
Izvor: FENA

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajuća tužiteljica Tužilaštva BiH uputiće prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Lučić Miloša (1986.), ministra Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

Osumnjičeni je pod istragom zbog koruptivnih krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja povezanim sa više krivičnih djela.

Mjera pritvora predlaže se iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke b) i c), odnosno zbog postojanja opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Mjera pritvora potrebna je jer bi osumnjičeni boravkom na slobodi kao i boravkom na radnom mjestu, bio u svakodnevnom kontaktu sa osobama koje su svjedoci, saučesnici ili su povezane sa događajima obuhvaćenim predmetom, među kojima su i osobe kojima je nadređeni rukovodilac, te bi imao pristup dokumentaciji i dokaznim materijalima, što bi moglo ugroziti proces istrage i istražne radnje koje se trebaju preduzeti.

Detaljno obrazložen prijedlog za određivanje mjere pritvora biće u zakonskom roku upućen Sudu BiH.

Komentari

Vaš komentar