Tužilaštvo: Stihovi Ravnogorskog pokreta s ciljem izazivanja nacionalne mržnje

Vijesti 22. feb 202119:25 1 komentar

Trojica optuženih pripadnika Ravnogorskog pokreta pred Sudom Bosne i Hercegovine izjasnili su se da nisu krivi. Državno tužilaštvo ih tereti da su u martu 2019. godine učestvovali na okupljanju u organizaciji “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske” u Višegradu i svojim djelima i postupcima javno izazvali i raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost.

“Razumjeli smo optužbe, ali nismo krivi” – tako su se izjasnili optuženi pripadnici Ravnogorskog pokreta Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić.

“Nemam pitanja, nisam pod pritiskom, zdravstveno sam i psihički sposoban. Izjašnjavam se da nisam kriv”, rekao je Dušan Sladojević, optuženi pripadnik Ravnogorskog pokreta.

Prije gotovo dvije godine pripadnici i simpatizeri Ravnogorskog pokreta okupili su se u Višegradu da odaju počast Draži Mihailoviću. Uz gusle su se pjevali i izgovarali prijeteći stihovi. Sladojević i Aleksić su optuženi da su učestvovali u postrojavanju pokreta korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta veličali Ravnogorski pokret, puštali i pjevali pjesme koje izražavaju prijetnju ili nasilje, a posebno strah kod povratnika Višegrada. Optuženi Lečić tereti se da je započeo pjevanje uz gusle i spornim tekstom izazvao uznemirenost i strah bh. građana. Bakiru Hasečić, sve je što je tada slušala i gledala, podsjetilo je na ratna dešavanja.

“Sa moje terase i moje kuće koja je u neposrednoj blizini mosta Mehmed Paše Sokolovića upravo je tekla krvava Drina. U 21. vijeku ponovo pozivati na klanje i ubijanje – to može samo nenormalan čovjek, a kako vidimo da to radi sistem, da rade te nevladine organizacije koje se zovu Ravnogorski pokret, a ustvari oni su četnici. Biću svjedok u ovom predmetu i nadam se da će Sud BiH spriječiti ovakvo djelovanje Ravnogorskog četničkog pokreta i svima onima koji ugrožavaju bezbjednost građana Bosne i Hercegovine”, navela je Bakira Hasečić iz Udruženja žene žrtve rata.

Skup je bio prijavljen, a udruženje registrovano – strategija je odbrane. No, smatra li advokat optuženih da ta činjenica amnestira pripadnike od izgovorenih prijetnji za koje se terete?

“Sve riječi koje su izgovorene bile su u skladu sa ciljevima udruženja. Udruženje je jednostavno registrovano”, rekao je Zoran Perić, advokat Dušana Sladojevića.

Da li su cilj udruženja “ponovo će teći krvava Drina” i izazivanje vjerske mržnje?

“Ono što je meni poznato je da te riječi nisu bile na dijelu skupa koji je organizovan, a u kojem kontekstu su rečene zaista ne znam, niti zna moj klijent. To morate pitati drugog kolegu koji brani tog optuženog”, dodao je.

Stručna javnost odavno poziva na usvajanje zakona koji bi regulisao pitanje registracije, posebno onih udruženja koja propagiraju fašističke ideologije. No, za sve je potrebna politička odluka.

“Mislim da je konačno došlo vrijeme da počnemo da stvaramo jednu potpuno drugačiju atmosferu od postojeće, a to bi značilo mnogo više uvažavanja na političkoj sceni. Nažalost, oni neće otići sami. Oni se i dalje, kao svako zlo, hrane tom negativnom energijom koju isijavaju”, istaknuo je novinar Željko Raljić.

Krivičnim zakonom BiH propisano je da će se onaj ko javno izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini – kazniti kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare