Tužioci Tužilaštva KS ušli u prostorije KCUS-a

Vijesti 05. apr 202118:18 > 18:57 6 komentara
N1

Tim tužioca Tužilaštva KS danas su u poslijepodnevnim satima ušli u prostorije KCUS-a. Tužioci su ušli nakon što je danas potvrđeno da je formiran i predmet povodom sadržaja pisma koje su mediji objavili tokom vikenda, saznaje N1.

Iz Tužilaštva KS su kazali da u ovom trenutku ne mogu govoriti o detaljima. Također, kako se saznaje, s njima su bili pripadnici SIPA-e.

Podsjećamo, generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović danas je pred medijima govorila o detaljima sa jutrošnjeg sastanka u Vladi KS. Izetbegović se osvrnula na pitanja o pismu kojeg su navodno pisali uposlenici KCUS, upotrebi respiratora koje je uvezla firma “Srebrena malina” i ostale aktuelne teme.

Također, danas je potvrđeno da je prvo pismo koje je objavljeno lažno, a da je drugo koje je jasno naznačeno kome je upućeno autentično što je danas potvrdila i doktorica Lejla Vidović tokom press konferencije i da je ona jedan od potpisnika.

N1
N1
N1
N1
N1
N1

U tom pismu zatraženi su bolji uslovi rada, a upozoreno je i da se respiratori ACM 812 A ne mogu koristiti za Covid pacijente za “specifično respiratorno patološko stanje”, već da je potrebno obezbijediti respiratore koji će tehnički zadovoljiti potrebne parametre kada je riječ o pacijentima u intenzivnoj njezi.

Izetbegović je, između ostalog, pojasnila šta se dešavalo na sastanku u Vladi KS.

“Mi smo danas dobili pitanje od Vranića: zašto ne povučete sve respiratore? Rekli smo da nije problem da ih povučemo ako Vranić i Forto potpišu, mi ćemo ih odmah povući. Dokle god imamo ovaj sertifikat od Verlaba koji kaže da se uređaj može koristiti prvenstveno kao stacionaran i može biti portabilan ukoliko se koristi s bocom kisika u kolima Hitne pomoći. Mi ne smijemo povući respiratore jer bi odgovarali porodicama ljudi, ili da odgovaramo na potencijalne tužbe Kine koja nas može tužiti da smo njihove respiratore proglasili neispravnim“, kazala je Izetbegović,

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare