Tuzla: Građani protestovali zbog problema nabavke uređaja za oboljele od raka

Vijesti 05. okt 202414:37 0 komentara
N1/D.H.

Danas se na Trgu slobode u Tuzli u znak protesta okupio veliki broj građana koji su ogorčeni postupcima nadležnih. Odlučili su izaći na ulice i reći: "Dosta je!" zbog problema koji su nastali u vezi nabavke linearnog akceleratora za Univerzitetsko-klinički centar Tuzla.

Gotovo 600 dana oboljeli od raka u Tuzli čekaju da klinički centar nabavi aparat za zračenje i omogući im neophodnu terapiju.

Na današnjim protestima okupljeni su skrenuli pažnju na probleme s kojima se suočavaju onkološki pacijenti. Liječenje je za mnoge preskupo, a puutovanja u druge gradove izuzetno je teško zdravim, a pogotovo bolesnim osobama, kažu. Samo do Sarajeva put iz Tuzle traje pet sati.

N1/D.H.
N1/D.H.
N1/D.H.
N1/D.H.
N1/D.H.
N1/D.H.
N1/D.H.
N1/D.H.
N1/D.H.
N1/D.H.
N1/D.H.
N1/D.H.

Podsjećamo, radioterapija je prekinuta u februaru prošle godine, zbog dotrajalosti i neodržavanja uređaja. Od tada, oko 200 pacijenta na liječenje putuje stotine kilometara do bolnica u Sarajevu, Mostaru i Zenici.

Iz UKC Tuzla je prije nekoliko dana saopšteno da je okončan postupak dodjele ugovora za nabavku linearnog akceleratora.

“U narednim danima će biti potpisan ugovor sa izabranim ponuđačem Inel-Med d.o.o. Mostar, nakon čega slijedi demontiranje opreme koja je van upotrebe i instaliranje komplet novog sistema. U vrijeme ovih radova koji ne smiju biti duži od 180 dana, ugovorom je predviđena edukacija osoblja UKC Tuzla koje će raditi sa opremom za radioterapiju”, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!