Tužna priča sa sretnim krajem: Zejfa i njen sin dobili krov nad glavom

Vijesti 19. jan 202319:07 1 komentar

Tragom priče koju je objavio portal Zenicablog da je Zejfa Mališ sa sinom, stopostotnim invalidom, sa dijagnozom cerebralne paralize, danima boravila pod otvorenim nebom, na Kamberovića polju, otišli smo u Zenicu. I uvjerili smo se u ove navode. Ipak angažmanom medija i hitnom reakcijom nadležnih službi i gradske uprave Zenica - ova priča ima sretan kraj.

Oko podneva Zejfu Mališ i njenog sina Ahmeda zatičemo na Kamberovića polju. Klupa, priča nam, duže vrijeme je njihov dom. Tu provode dan, jedu, piju, spavaju.

“Uzmem uvijek pa pravim poneki čaj da se ne smrznemo”, kaže Zejfa Mališ, stavljajući čaj da prokuha na plinskoj boci.

Svega nekoliko stotina metara iza njih je tržni centar u kome obavljaju osnovne fiziološke potrebe i ogriju se.

“U toalet idemo ovdje u šoping, pripremimo se, mislim, tu jedemo, kupimo u Bingu nekad kuhanu hranu, nekad kobasice, salame, paštete, zavisi, šta smo u mogućnosti”, govori nam Zejfa.

Dobri ljudi prilaze, udijele novac, koji Zejfa ne traži, ali kaže svaki dinar dobro dođe. Prije tri mjeseca preminuo je mlađi sin, koji ih je izdržavao. Od 420 KM invalidnine na ime bolesnog sina ne može se živjeti.

“Ni za stan ni za hranu, ni za terapiju njegovu, ni za moju, i ja trošim terapiju, nije nam to dovoljno.
Oni bi najviše voljeli da ja živim u nekoj ustanovi pod ključem, ali ja to neću, jer nije mi ništa, jesam imala nesreću na radu, ali nije mi ništa, još mogu da se brinem o svom sinu”, rekla je Zejfa.

Iz Centra za socijalni rad u Zenici kažu na ovom slučaju rade konstatno. Nekoliko puta su joj pronalazili smještaj koji je napuštala, a rješenje o smještaju u ustanovu, što je za nju i njenog sina jedino rješenje, nije željela potpisati.

“Mi ih čak ne možemo ni svrstati ni u lica koja bi ostvarila prava na socijalnu pomoć zbog tih primanja. Ponuđen im je smještaj u neku ustanovu socijalne zaštite, to je odbijeno od strane gospođe i s druge strane se na neki način centar uslovljava rješavanjem tog problema na način da se gospođi dodijeli stambena jedinica na stalnu upotrebu i korištenje.  Grad posjeduje određen stambene jedinice, ali koliko znam sve su popunjene”, istaknuo je Muamer Mehić, direktor Centra za socijalni rad Zenica.

Obratili smo se i Gradskoj upravi. Nakon našeg poziva promptno su reagirali. Upoznali se sa slučajem i za manje od sat vremena Zejfa i Ahmed dobili su krov nad glavom..

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice danas im je otključao vrata novog stana.

“Morat ćemo vam nešto podhitno, neki krevet nabaviti. Čim sam čuo odmah sam naredio da vam se da, ali ste trebali doći…”, govori Zejfi gradonačelnik Zenice.

“Bitno je da su sklonjeni, imaju ovdje. Prvo sam pitao gospođu – je li ovo zadovoljavajuće, kako će to institucije sistema dalje, ja ih odavde neću istjerati dok im se ne nađe neko rješenje”, kazao je Kasumović.

Zejfa Mališ zadovoljna i kaže iznenađena.

“Ovdje sada ima osnovne uvjete za život. Vodu, struju i grijanje”, kaže ona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare