U 21. vijeku bez vode: Mještani sarajevskog naselja Gorica strahuju za zdravlje

Vijesti 25. jul 202419:54 1 komentar

Kantonalno javno komunalno preduzeće Vodovod i Kanalizacija Sarajevo isključilo je vodu u sarajevskom naselju Gorica. Agonija traje već četiri dana, a stanovnici ovog naselja su zabrinuti za svoje zdravlje. Iz VIK-a kažu, druge opcije nisu imali. Trenutno rješenju su im cisterne vode, koje Općina povremeno organizuje.

Stanovnici naselja Gorica, u ulici Dajanli Ibrahim-bega, suočavaju se s nehumanim uslovima za život. Dugovanja za vodu i odvodnju otpadnih voda iznose skoro 300.000 KM. Većina stanovnika nije izmirila svoje obaveze od 2004. godine, što ukazuje na ozbiljan socijalni problem koji nadležne institucije ignorišu.

Stanovnici ulice strahuju od infekcija, a u najvećim problemiima su domaćinstva sa bolesnim osobama i malom djecom.

Smatraju da se isključene vode trebalo unaprijed najaviti.

Ljudi ovog naselja žive u uvjetima koji su daleko od dostojanstvenih za 21. vijek. Nažalost, ni sastanci koji su obavljeni sa predstavnikom mještana, nisu donijeli adekvatno rješenje.

Nažalost, to je bio zadnji potez koji je trebalo da se desi, da smo došli do toga. Taj dio je najveći dužnik u Sarajevu s kojim VIK nema put rješavanja problema. Kao što smo i objavili dva puta je sa predstavnicima romske populacije bio sastanak o isplati duga, načinu, pa vidjeli ste da smo nudili te 10%, bili smo stvarno fleksibilni i nije se ništa od toga realizovalo i morali smo doći u situaciju da isključujemo vodu“, pojašnjava Adnan Šerak, izvršni direktor za kanalizacioni sistem pri ViK-u.

Neki od mještana Gorice pak tvrde da su plaćali račune kada god su bili u prilici, ali i da su ranije imali obećanja kako će dug izmiriti Općina.

Ovakvi uslovi života bi mogli ozbiljno ugroziti zdravlje i bezbjednost mještana. Načelnik Općine Centar Srđan Mandić je obezbjedio cisternu s vodom, kako bi se barem na neki način olakšao život građanima, dok se ne donesu racionalna rješenja ovog problema.

Opširnije u prilogu Jasmine Sarajkić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare