“U 33 godine od pada Berlinskog zida, uspjeli smo sazidati nove zidove u BiH”

Vijesti 10. nov 202210:27 0 komentara
N1

Postizborni period u BiH, formiranje vlasti i aktuelnu društveno političku situaciju u "Novom danu" komentarišu: Tomislav Tadić, sociolog sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Milan Sitarski, član Stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja u Mostaru i Aleksandar Jokić, advokat iz Banjaluke, poznavalac političkih prilika u BiH.

Govoreći o “preletačima”, Tadić smatra da je to u BiH jedna vrsta društvene anomalije.

“Prelijetanje nije nešto novo i što nema nigdje drugo. Ključna stvar je da se dešava po principu interesa i podležno je zloupotrebama. Ako neko neće da vam zaposli ženu nakon izbora, onda vi zloupotrebite mandat i pređete. Tu treba da djeluju istražni organi koji to trebaju ispitati, pogotovo kada imate slučajeve kao u Tuzli, gdje postoje indikacije da se radilo o trgovini u novcu, ne uticajem”, kazao je.

Ističe da društvena nejednakost u BiH rezultat dejtonskog sporazuma.

“Zbog toga kako je konstruisan proističe društvena nejednakost. Mi smo u ovih 30 godina puno izgubili i nismo u stanju da ništa objektivno sagledamo. Naša je javnost podijeljena, naša je medijska stvarnost podijeljena. Problem je kad imate medije koji ne mogu da budu neovisni i nepristrasni, nego moraju iz nekog razloga da plaćaju neke dugove nekim političkim centrima moći i onda naravno da nemate objektivnu sliku stvarnosti. U 33 godine od pada Berlinskog zida mi smo uspjeli da sazidamo nove zidove u BiH, da podebljamo razlike”, kazao je.

Sitarski napominje da Mostar nije više “grad slučaj”.

“Mostar je već dvije godine primjer kako se apsurdni problemi mogu prevazići kada domaći akteri preuzmu odgovornost na sebe. Nadam se da će Federacija BiH prestati biti “entitet slučaj, a da država BiH nikada neće postati “država slučaj”.

Jokić kaže da usvajanje ANP-a za koji je podršku dao i SNSD je pokazatelj da predizborna retorika nema veze sa djelima nakon izbora.

“Svjedoci smo u BiH da ne možemo cijeniti postupke političara iz ugla njihovih političkih programa, obećanja i kurseva u predizbornom periodu. Navikli smo da imamo neki politički pragmatizam i da ga prigrlimo kao kvalitetan i prihvatljiv model ponašanja naših političara na svim nivoima i u svom taborima, kako vlasti, tako i opozicije”, kazao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!