U Banjaluci poskupljuje parking

Vijesti 25. sep 202314:47 0 komentara
N1

U Banjaluci poskupljuje parking, potvrdio je to za N1 gradski menadžer Bojan Kresojević.

Nove cijene parkiranja stupiće na snagu 1. oktobra.

Kako objašnjava Kresojević za N1, na ovaj potez bili su primorani, prije svega zbog, kako kaže, rješavanja gužve u saobraćaju i nedostatka parking mjesta, a onda i zbog toga što se skupštinska većina oglušila na pojedine mjere koje su predlagali. Do promjene zona, kako je ranije najavljivano, neće doći, ali će cijene biti više.

Pa će tako cijena parkiranja na parkiralištima u nultoj i prvoj tarifnoj zoni iznositi dvije marke za sat vremena parkiranja, koja je do sada u ovim zonama iznosila jednu KM. Cjelodnevna karta za parkiranje u ovim zonama iznosiće sedam KM, umjesto dosadašnjih pet.

Cijena parkiranja u drugoj tarifnoj zoni iznosiće jednu KM za svaki započeti čas parkiranja, umjesto dosadašnjih 0,50 KM, a cjelodnevna karta za parkiranje iznosiće pet KM, umjesto dosadašnje tri KM.

Cijena mjesečne i godišnje karte koja se može koristiti na svim parkiralištima, osim u nultnoj tarifnoj zoni se neće mijenjati. One ostaju 100 i 1.000 KM. Međutim, ima promjena u drugoj zoni. Cijena mjesečne parking karte koja se može koristiti samo na parkiralištima u drugoj tarifnoj zoni iznosiće 60 KM, u odnosu na sadašnjih 40 KM, a godišnja će iznositi 600 KM, što je za 200 KM više u odnosu na sadašnjih 400 KM.

Stanari zgrada trenutno plaćaju povlaštene karte u jedinstvenom iznosu: 10 KM mjesečno ili 50 KM godišnje i taj iznos se neće mijenjati.

Podsjećanja radi, planovi gradske administracije da korigiju cijene parkiranja su napravili haos u Banjaluci.

Naime, plan gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića prvobitno je bio promjene zona, čime bi cijene bile više i do čak 200 odsto. Međutim, vrlo brzo, nakon što su iz skupštinske većine tvrdili da gradonačelnik nezakonito mijenja cijene parkinga, ali i zbog određene pobune građana, od toga je odustao, pa su table sa starim cijenama ubrzo vraćene. Nakon toga, odlučio je da parking bude besplatan određeno vrijeme, što je izazvalo opšti kolaps u gradu, nakon čega su cijene ponovo vraćene na staro.

Sve ovo izazvalo je i zbrku kod građana Banjaluke, koji su se određeno vrjeme, svakodnevno pitali da li i koliko uopšte plaćaju parking.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja, a objavljen je u Službenom glasniku Republike Srpske 22. septembra. Pa će tako građani Banjaluke, od nedjelje za plaćanje parkinga morati izdvojiti koju marku više.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!