U Banjaluci sutra svečano: Dodik postaje predsjednik RS, opozicija negoduje

Vijesti 14. nov 202222:01 1 komentar

U Banjaluci će sutra biti svečano. Uprkos negodovanju dijela opozicije i negiranju izbornih rezultata od sutra počinje njihova implementacija. Počinju i pregovori za formiranje vlasti koji bi mogli ići teže nego što se pretpostavljalo.

Na adresi banjalučkoj adresi Trg jasenovačkih žrtava 1 danas veliko spremanje. Oko i u zgradi Narodne skupštine najglasnije mašine. “Zateže” se zdanje pred “veliki dan” – Konstitutivnu sjednicu, pa i crveni tepih mora da sija što zbog novih poslanika što zbog gostiju iz Vojvodine koji su se danas prošetali sumirajući i dosadašnju saradnju.

“U toj saradnji ta različitost političkih opredjeljenja nikada nije dolazila do izražaja i mislim da je to jedna velika vrijednost koju možemo da prenesemo dalje”, kazao je Ištvan Pastor, predsjednik Skupštine AP Vojvodina.

Odnosno i u naredne četiri godine u kojima Narodnom skupštinom neće rukovoditi dosadašnji predsjednik već njegov koalicioni partner, predsjednik Ujedinjenje Srpske. Spekulisalo se da je Čubrilović upravo zbog toga nezadovoljan dogovorom, ali i da će biti novi ministar saobraćaja.

“Izvukli ste iz konteksta, niste dobro čuli, to je jedino što vam sada mogu odgovoriti, a na drugi dio pitanja o tom po tom”, naveo je Nedeljko Čubrilović, predsjednik DEMOS-a.

Posljednji dan mandata Čubrilović ne tako raspoložen za pitanja novinara i u žurbi na baletsku predstavu za ove dane simboličkog naziva “Oblijetanje”. Neobično kratak oproštaj, s obzirom na to da Čubrilović neće ponovo u skupštinske klupe.

Sve je spremno, novi saziv Narodne skupštine sutra počinje sa radom, u ovoj sali zakletvu će položiti novoizabrani predsjednik Republike Srpske, potpredsjednici, ali i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine kao i 83 narodna poslanika. Najstariji od njih ima 71 godinu, najmlađi 23 tri. Sve njih dočekaće i uputstvo za rad koje će im biti vrlo korisno u naredne četiri godine.”

A koje sadrži i uputstva o glasanju, da se slučajno nekome ne bi potkrala greška. Slijedi prvi test skupštinske većine. Biraće se predsjednik, potpredsjednici i skupštinska radna tijela, a biće pokrenuta i inicijativa za imenovanje delegata u Dom naroda Bosne i Hercegovine. Odmah potom počinju i pregovori o formiranju nove Vlade, a već se nazire moguće neslaganje među koalicionim partnerima.

“Jedan od kriterijuma za formiranje vlasti bude da se vlast formira proporcionalno osvojenim glasovima i mandatima odnosno da taj količnik bude za četiri godine, za mandatni period, da se ne bi desilo da razni prelasci koriguju to i onda da imamo neku vrstu političke nestabilnosti”, kazao je Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske (US).

Ovaj zahtjev Ujedinjene Srpske kosi se sa najavom lidera SNSD-a da će nova Vlada Republike Srpske imati prepolovljen mandat. Po svemu sudeći i Dodik bi mogao da ima poteškoće i sa dolaskom do dvotrećinske većine, jer mu se nakon PDP i SDS definitivno “zahvalio” na pozivu.

“Nećemo biti dio neke manipulacije tzv. ‘široke koalicije’ kako bismo obezbijedili dvotrećinsku većinu pojedincu ili grupi za odbranu vlastitih ili partijskih interesa, a pod izgovorom srpskog jedinstva”, rekao je Milan Miličević, v.d. predsjednika SDS-a.

“Dolazi teško vrijeme u kome imate dva člana Predsjedništva koji će gomilati nove zahtjeve, odluke i mnogo čega drugog i ukoliko Narodna skupština Republike Srpske ne bude ta koja će to sprečavati onda Republika Srpska gubi. Ako on hoće da bude dio tog gubitka, nek bude dio tog gubitka. Ja govorim o toj odgovornosti, a ne on meni ne treba uopšte”, istakao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Za prostu većinu u Narodnoj skupštini Dodiku i ne treba niko osim dosadašnjih koalicionih partnera od kojih je većina ostvarila manji rezultat u odnosu na prethodne godine pa im je opao i ucjenjivački kapacitet.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare