U Banjaluci vrtići najavili poskupljenje: Nakon tračka nade da će subvencija biti uvećena, stigao hladan tuš

Vijesti 29. maj 202419:57 0 komentara

Najveći privatni vrtić u Banjaluci najavio je poskupljenje usluga za 100 maraka. Roditelji zatečeni. Nakon tračka nade da će iznos subvencija biti uvećana, stigao je hladan tuš. Kućni budžet ponovo na udaru. U gradskom vrtiću nema para ni za dugove.

Taman što je gradonačelnik obećao :

“100 maraka za svako dijete koje ide u privatni vrtić, a ako dvoje ide u privatni, mi dajemo za dvoje djece 300 maraka”, kazao je Draško Stanivuković.

Najveći privatni vrtić u Banjaluci ga je preduhitrio. Ostaje cifra od 100 maraka. No, nju će iz kućnog budžeta dodatno morati izdvojiti roditelji. “Zvjezdica” najavljuje poskupljenje. Roditelji, nemoćni. U strahu od lančanog dizaja cijena.

Đorđe Konjević, roditelj:

“Nikako dobra informacija jer mi smo mogu slobodno reći u začaranom krugu jer žrtve smo, kao i čitava populacija, žrtve smo političkih igara”.

Najnoviji iznos za dvoje djece bio bi u skoro u ravni sa minimalnom platom u RS. Dakle, 800 maraka za dvoje, 450 za jedno dijete. Zašto novi cjenovnik? Iz vrtića, pismeno obrazloženje.

U obavještenju piše da je razlog deficiti nastavnog kadra, da su na poskupljenje primorani. Inače bi morali staviti ključ u bravu.

Odmah je uslijedila i reakcija grada. Sastanak održan. No, još jedan u nizu, bez epiloga.

Bojan Kresojević, gradski menadžer:

“Ono što je zaključak sa današnjeg sastanka da se nastavi razgovarati, za dva dana u četvrtak u 12 sati i gdje očekujemo da će obaviti konsultacije predstavnici predškolske ustanove i da možemo konkretnije govoriti o nekom kompromisnom rješenju”. 

A s obzirom da konkretnih rješenja nema. Nude ih roditelji.

Đorđe Konjević, roditelj:

“Iznos koji mi zagovaramo u dogovoru sa privatnim vrtićima je iznos od 450 maraka gdje bi roditelji plaćali dio tog iznosa isto kao roditelji u javnim vrtićima. Odnosno 165 maraka, grad bi bio dužan da izmiri ostalih 285”.

No, grad nije izmirio ni ono što je dužan. Tri puta po 60 maraka subvencija još od prošle godine, roditelji i dalje čekaju. I oni će na sastanak. Koji se baš kao i dugovi, samo gomilaju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!