U Beču će 8. jula biti organizovan “Marš mira”, učestvuju brojni zvaničnici

Vijesti 05. jul 202312:39 0 komentara
Facebook

Povodom 28. Međunarodnog dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici savez bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji „Consilium Bosniacum“ organizira 8. jula 2023. u 16:00 sati Marš mira. Marš će početi na Trgu „Christian-Broda“ i završiti na Trgu heroja (Heldenplatz) u Beču, gdje će se održati javni skup u 18:00 sati.

Svoje učešće na javnom skupu su potvrdili Ramzija Gurdić (majka Srebrenice), Josef Weidenholzer (bivši član Evropskog parlamenta), Sevlid Hurtić (ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine), Alma Zadić (ministrica pravde Republike Austrije, video-poruka), Harald Troch (član državnog parlamenta Republike Austrije), Bedrana Ribo (članica državnog parlamenta Republike Austrije), Šaban Forić (ministar savjetnik Ambasade Bosne i Hercegovine u Austriji), Omar Al-Rawi (član parlamenta pokrajine Beč), Damir Saračević (predsjednik saveza „Consilium Bosniacum“) i drugi zvaničnici iz javnog života.

“Ovim skupom želimo dati naš doprinos u procesu aktivne izgradnje kulture sjećanja na genocid u Srebrenici. Na ovaj način se zalažemo za mir, za pravdu i opće dobro, jer samo dobro može odagnati zlo, a trajni mir se može uspostaviti samo tamo gdje postoji pravičnost”, naglašava Damir Saračević, predsjednik Saveza „Consilium Bosniacum“.

Evropski parlament je 15. januara 2009. izglasao rezoluciju o Srebrenici, dok je parlament Austrije na inicijativu saveza „Consilium Bosniacum“ 6. jula 2022. jednoglasno usvojio Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!