U bh. jezeru koje je odnijelo nekoliko života, spasitelji danas pokazali snagu

Vijesti 19. aug 202319:09 1 komentar
N1

Na Rajskom jezeru Bašigovci u Živinicama danas je održana vježna opretivnih sposobnosti Službe zatšite i spašavanja na vodi i pod vodom „Aqua Guardians“ Civilne zaštite Grada Živinice. Pokaznu vježbu su radili članovi Interventne službe spašavanja koji su još jednom podsjetili da ove službe trebaju veću podršku.

Stručnost, brzina, staloženost i znanje pokazani su kroz ovu vježbu uz tri tima – tima na vodi sa gumenim čamcem, ronioca, medicinskog tima i operativni centar koji nadzire akciju spašavanja.

Osim što su altruisti, spasioci moraju pohađati određene obuke.

“Kao što su kurs osnovne potrage, gorske medicine i slično. Zašto održavamo ovu vježbu? Zato što svaki spasioc mora konstantno ponavljati svoju obuku, biti dobro upoznat sa opremom jer u suprotnom neće moći odraditi zadatak”, pojasnila je doktorica u ISSS Živinice, Adna Ćosićkić.

Prsluk na spasiocima im pomaže da ne potonu prilikom spašavanja unsreećen osobe iz vode.

“Njegova nosivost je nekih 150 do 200 kg, a moja težina je 85 kg. Znači, mogu još jednu osobu komotno da izvučem na sigurnu teritoriju. Imamo ovaj šljem koji nas spašava da nas ne bi šta udarilo po glavi”, ispričao nam je spasilac Mirsad Taletović.

I ronioci ove služe imaju posebna odijela, odnosno suho i mokro koje se koristi za ovakve akcije spašavanja.

“To je neoprensko odijelo koje nije puno teško. Ali je boca i jacket koji imamo težak. Otprilike na moju kilažu, ja pored sve te opreme, imam i šest kg olova koje mi pomaže da bezbjedno zaronim na dno”, pojasnila je članica ISSS Živinice, Sandra Musić.

A kako izgleda spašavanje, te vježbe i pripreme za to – pogledajte u priči Nataše Tadić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare