U BiH se izriče mjera zabrane prilaska žrtvi, ali djeca nerijetko odrastaju uz nasilnika

Vijesti 17. nov 202320:05 0 komentara

Jedinstvena statistika o broju femicida ne postoji. Pomenuta nije neophodna da bi se prepoznalo alarmantno stanje u državi. (GFX) Dovoljno je pročitati rubrike crne hronike, koje gotovo svakodnevno obavještavaju o novim slučajevima femicida ili pokušajima. Samo tokom ove godine, na brutalan način ubijeno je pet žena.

Tokom posljednjih osam godina u BiH ubijeno je oko 60 žena. Tokom 2021-2022. godine čak njih 19. No, sve ovo nije bilo dovoljno da femicid uđe u legislativu Krivičnog zakona. Nadležni nisu uradili potrebne korake, ali one početne jesu brojne organizacije.

“U naredna dva dana Međureligijsko vijeće u BiH će formalizirati Mrežu žena Međureligijskog vijeća. Smatramo da je ona izuzetno značajna iz više razloga. Mreža žena će služiti za jačanje među ženama, biće podrška, olakšavaće razmjenu iskustava, informacija, zajedničkim djelovanjem će uticati na društvene promjene”, rekla je Ajša Mahmutović Kasumović iz Međureligijskog vijeća BiH.

A da su promjene u društvu neophodne i to što prije, pokazuju i posljednja istraživanja.

“Jedan od podataka govori da 16% stanovništva opravdava rodno zasnovano nasilje, dok 5% ljudi opravdava nasilje nad ženama. Možda podatak od 5% nije veliki, ali ako uzmemo u obzir femicide koje smo imali u našim sredinama, samo jedna osoba je dovoljna da unesreći cijele porodice”, navodi Nela Hukić iz organizacije WORLD VISION BiH.

U borbi protiv femicida, vjera je jedan od ključnih alata, smatraju iz Međureligijskog vijeća BiH.

“Ono što je jako važno to je da naše religije koje rade zajedno na mnogo polja, upotrijebimo ovdje kao jedno oružje upotrijebimo u borbi protiv te mržnje u samoj familiji, protiv mržnje zasnovane na seksualnim razlikama. Čini mi se da je za ovo bilo već davno vrijeme”, rekao je Jakob Finci.

A od nasilnika, smatraju stručnjaci, potrebno je udaljiti i dijete, u cilju njegove zaštite. Nažalost, u BiH, u najvećem broju slučajeva, nasilniku se izriče mjera zabrane prilaska žrtvi.

U međuvremenu, dijete odrasta uz nasilnika, a imajući u vidu da je transgeneracijski prenos nasilja prisutan, osim zakona, saglasni su mnogi, neophodno je mijenjati i mentalitet.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!