U BiH se obilježava Dan šehida: Porodice obilaze mezarja svojih najmilijih

Vijesti 22. apr 202307:56 0 komentara
Anadolija

Drugi dan Ramazanskog bajrama u Bosni i Hercegovini se obilježava kao Dan šehida. Danas će na na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu biti odata počast šehidima učenjem Fatihe, Jasina te polaganjem cvijeća i vijenaca.

Planirano je i prisustvo i reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića. On se na važnost ovog dana osvrnuo i u bajramskoj hutbi

“Šehidi vječno stoje kao svjetionik na našem putu slobode. Mnogo puta stradali su naši najmiliji, bez ikakve krivice, u zločinima i u genocidu. Sjećanja na njih ne mogu izblijediti, niti se njihovi dželati mogu zaboraviti. Sada smo svjesniji tvojih riječi gospodaru u kojima si rekao: Ako vi dopadate rana, i drugi rana dopadaju. A u ovim danima mi dajemo pobjedu sad jednima, a sad drugima, da bi Allah ukazao na one koji vjeruju i odabrao neke od vas kao šehide, Allah ne voli nasilnike. Domovina je zavičaj, rodna gruda, ona koja se voli kao život. To je ono što nam je milo i sveto. Mi volimo ovu našu zemlju srcem i dušom, i onda kada od nje živimo daleko u tuđini. Nosimo je sa sobom, i u snu i na javi. Svaka njena praška je kap naše krvi, svaki njen kamen je kula u kojoj stražari gazija. I zato neka nam niko ne dira u našu domovinu i neka ne iskušava našu odlučnost. Budimo zajedno”, poručio je ef. Kavazović.

Dan šehida biće obilježen i u Tuzli. Porodice i delegacije poručit će Fatihu na spomen obilježju “Kapija”, potom će obići mezarja “Slana Banja” i

“Goli Brijeg”. U 12:30 sati planiran je Centralni program – tevhid i hatma-dova u Čeršijskoj i drugim tuzlanskim džamijama, a potom slijedi obilazak šehitluka na gradskim mezarjima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!