U BiH stigao prvi toplotni val: Visoke temperature nepovoljno utječu i na psihičko zdravlje

Vijesti 21. jun 202421:34 0 komentara

Struje je nestalo u danu kada se bilježi vrhunac toplotnog vala. Crveno upozorenje zbog visokih temperatura na snazi je i u Bosni i Hercegovini. Velike vrućine i visok nivo ultravioletnog zračenja predstavljaju opasnost za zdravlje, ne samo osjetljivih grupa građana nego čak i zdravih ljudi.

Radni je dan, izlazak na otvoreno većini stanovništva je neophodan, iako je na snazi crveni meteoalarm za područje cijele BiH. Ipak, oni malobrojni štite se odlaskom u prirodu ili na bazene.

“Naravno, to nam je uvijek najbitnije kako se ne bismo opržili ili izgorili kao rakovi, koristimo sve kreme i to je to. Meni je uvijek bilo bolje more od bazena, ali bazen je uvijek tu kao prva pomoć”, kaže nam sagovornica iz Sarajeva.

Osim boravkom u prirodi kraj vode, od velikih vrućina možete se zaštititi ako se pridržavate određenih uputa.

“Te mjere zaštite su prvenstveno način oblačenja. Pod jedan, nosi se široka odjeća, prozračna, najbolje od prirodnih materijala, svijetla. Obavezno da se pokrije glava, bilo sešir ili kačket, ovo se posebno odnosi na djecu, vrlo je važno da se zaštite i oči od ultravioletnog zračenja”, napominje Aida Vilić-Švraka iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Fizičko zdravlje nije jedina briga na koju moramo obratiti pažnju tokom ekstremnih vrućina. Visoke temperature često nepovoljno utječu i na psihičko zdravlje.

“Sporije mislimo, sporije rasuđujemo, treba nam više vremena da nešto smislimo, da odlučimo, ali se zato povećava impulsivnost. To je ono kada reagujemo bez razmišljanja i kombinacija ta dva, može da dovede do nezgodnih situacija”, ističe psihijatrica Aleksandra Bubera.

Preventivno treba promijeniti i prehrambene navike, koje također mogu utjecati na raspoloženje.

“Voćne sokove treba razrjeđivati, isto tako voće jesti do 150g u jednoj porciji, a ako jedemo više, kombinovati sa nekim drugim namirnicama”, kaže nutricionistkinja Maja Tubić Banović.

Iako je ljeto tek počelo, preporuke o zaštiti zdravlja trebali bismo već početi praktikovati. Naime, klimatolozi najavljuju da bi se iz godine u godinu broj toplotnih talasa mogao povećavati, stoga je priprema organizma za visoke temperature ključna.

“Glavninu poremećaja očekujemo iduće sedmice. Temperature zraka polako padaju. Već sutra polako padaju, ali osjetnije nedjelja i ponedeljak. Međutim zadržavaju se u okvirima iznad višegodišnjeg prosjeka”, ističe meteorolog Nedim Sladić.

Temperature će u narednim danima i dalje biti između 25 i 30 stepeni Celzijusa, a pratiće ih i sparina.

Dolazi nam vikend. Uz adekvatnu zaštitu od sunca i ako ste u mogućnosti, izletišta u okolini, Sarajeva nude razne pogodnosti za odmor, razonodu i osvježenje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!