U BiH stiže 126 miliona KM, ko će dobiti novac EU?

Vijesti 20. apr 202318:20 2 komentara

U Bosnu i Hercegovinu stiže 126 miliona KM pomoći Evropske unije već za nekoliko dana. U Republici Srpskoj i Brčko distriktu spremni za raspodjelu novca socijalno ugroženim kategorijama pogođenim energetskom krizom. U Federaciji BiH još ne znaju ni tačan broj porodica u stanju potrebe.

Opravdanje iz Federacije za veoma malo urađenog na implementaciji je zakonski okvir koji ne prepoznaje termin energetski siromašni građani. Kao da ne živimo u zemlji u kojoj je prema statistikama gotovo 50 % stanovništva na rubu siromaštva. Iz dosadašnjeg iskustva građani skeptični gdje će ovaj novac na kraju završiti.

“Ja mislim u džepovima političara”, “Ko zna, Bosna je Bosna”, “Uglavnom neće završiti gdje treba”, mišljenja su građani.

A treba mnogima. Inflacija i energetska kriza osobe sa minimalnim primanjima dovele su do prosjačkog štapa. U Brčko distriku takvih je 12.500 potencijalnih korisnika koji će dobiti oko 80 KM. Nezadovoljni su raspodjelom jer nisu dobili adekvatan procenat po broju stanovnika.

“Brčko prema popisu iz 2013. godine ima 83.000 stanovnika, BiH 3,5 miliona. U procentu to je 2,37 % što je trebao biti ekvivalent. Mi smo ovom diobom dobili oko 500.000 eura, a trebalo je biti 1,6 miliona”, kaže Zijad Nišić, gradonačelnik Brčko Distrikta.

Daleko više sredstava za oko 60.000 korisnika koji će po domaćinstvu dobiti prema prvim procjenama oko 537 KM.

“Kategorije ove prve kao što su korisnici novčane pomoći, korisnici dječijeg dodatka i boračke kategorije će biti po statusu uvrštene na spisak za korištenje ove pomoći, a osobe starije od 65 godina bez primanja i korisnici najniže penzije će se morati prijaviti na javni poziv”, kaže Vladimir Makarić iz Ministarstva za zdravlje i socijalnu politiku RS.

Predstavnici resornih ministarstava iz Federacije BiH nisu održali prezentaciju, ne znaju ni tačan broj onih koji su u potrebi u ovom entitetu, a nisu održali ni sastanke sa lokalnim vlastima u općinama i gradovima koje će prema njihovim riječima biti zadužene za implementaciju projekta kroz javne pozive.

Na pitanje zašto ne prisustvuju predstavnici ministarstva dobili smo sljedeći odgovor:

“Što se tiče predstavnika ministarstva, javio je jutros da je bolestan tako da sam nažalost ja u njegovoj ulozi. Što se tiče konačnog iznosa po domaćinstvu u skladu sa planiranom dinamikom i dogovorom sa delegacijom jasno je navedeno da će se ukupan iznos sredstava podijeliti sa brojem korisnika onda ćemo dobiti ukupan iznos po pojedinačnom korisniku zato ne možemo u ovom trenutku govoriti o pojedinačnom iznosu koje će domaćinstvo dobiti koje bude apliciralo na javni poziv”, kaže Adnan Tatar, Ured Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Kada će se ubrzati planirana dinamika i novac konačno podijeliti najranjivijim kategrijama u Federaciji BiH još je neizvjesno. Iz EU poručuju da će vršiti serioznu kontrolu utroška sredstava što će biti i uslov za puštanje druge tranše.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare