U Crkvi Svetog velikomučenika Georgija služen parastos za pripadnike JNA (FOTO)

Vijesti 03. maj 202210:50 0 komentara
SRNA

U Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima u Istočnom Sarajevu održan je parastos za ubijene pripadnike JNA koji su prije 30 godina stradali u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici.

Parastosu prisustvuju poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nataša Kulašinac, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, ministri trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kao i za ljudska prava BiH Staša Košarac i Miloš Lučić, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske Milorad Kojić, predstavnici grada Istočno Sarajevo, načelnici opština, boračkih organizacija regije, te udruženja nestalih i porodica zarobljenih.

SRNA

Prisutni su i članovi porodica poginulih pripadnika JNA, preživjeli učesnici i predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka.

Poslije parastosa planiran je dolazak delegacije u Sarajevo, tačnije u bivšu Dobrovoljačku, gdje će biti položeni vijenci i zapaljenje svijeće.

Ranije su skup održali bivši pripadnici Zelenih beretki.

Podsjetimo, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu za slučaj Dobrovoljačka protiv 10 osoba. Prije 10 godina, ovo tužilaštvo je obustavilo istragu u ovom predmetu gdje se istraživalo 14 osoba, među kojima je bio i pokojni genera ARBiH Jovan Divjak.

Prije gotovo 30 godina u Dobrovoljačkoj ulici, koja se danas zove Hamdije Kreševljakovića, došlo je do incidenta između vojnika Jugoslavenske narodne armije (JNA) u povlačenju i pripadnika Teritorijalne odbrane Republike BiH (RBiH). Tog je dana trebala biti izvršena razmjena vojnika JNA iz Kasarne Bistrik u Sarajevu u zamjenu za predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića, kojeg je dan ranije JNA zarobila na aerodromu na povratku iz Lisabona.

O Dobrovoljačkoj stav je dao i Haški sud koji je ustanovio kako je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila legitimna vojna meta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!