U Goraždu protest zbog optužnice Tužilaštva BiH: “Ko je ubio moje dijete?”

Vijesti 14. aug 202315:45 0 komentara
Preporod.info

U Goraždu je danas održana protestna šetnja zbog optužnice Tužilaštva BiH u organizaciji boračkih udruženja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Fondacije "Istina za Goražde".

– Danas smo došli, prije svega, da još jednom pokažemo koliko smo jedinstveni, šta nam je cilj, i šta imamo za nijet u narednom periodu. Ovo je naš grad, naša zemlja, mi ne idemo preko Drine. Mi hoćemo da pružimo ruku onima koji žele sa nama da žive, mi ćemo ovdje opstati i ostati dok je vijeka i dunjaluka – kazao je predsjednik Fondacije “Istina za Goražde” Kasim Brdar.

Šetnja je organizirana od Trga branilaca grada, do gradske dvorane Mirsad Hurić.

– Prije svega želim da zahvalim svima koji su došli da nas danas podrže. Ja sam majka poginulog sina, i ovdje sam danas samo da pitam ko je ubio moje dijete, i još 148 djece, te ko je proizveo ovoliki broj invalida u našem gradu Goraždu? Ja sam davala izjave mnogo puta, ti dokumenti stoje u laticama, još nikada se nije otkrilo ko je kriv za to. Još jednom ću da ih pita, ko je ubio moje dijete, ni krivo ni dužno – poručila je Mirsada Čaušević, majka ubijenog djeteta tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Ranije jutros je položeno cvijeće na mezarju Kolijevke i spomen-obilježju djeci Goražda. Udruženje za kreativni razvoj “Djeca Evrope” i “Sunčani razred” organizovali su performans u kojem je veliki hor sa više od 100 učesnika pjevao nezvaničnu himnu ovog grada “Snivaj Goražde”.

Učesnici današnjeg protesta položili cvijeće i odali počast na spomen-obilježjima poginulim pripadnicima policije, ubijenoj djeci i poginulim braniocima Goražda, a potom produžili ka spomen-obilježju u naselju Lozje, piše Preporod.info.

Podsjećamo,  Tužilaštvo Bosne i Hercegovine prošle sedmice podiglo je optužnice protiv 13 pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, među kojima su i dvojica komandanata Ahmet Sejdić i Ferid Buljubašić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!