“Ružičnjak” Zekerijaha Nalića u haremu Baščaršijske džamije

Vijesti 08. maj 202414:05 0 komentara
N1

U haremu Baščaršijske džamije otvorena je izložba "Ružičnjak", Početak poslije kraja/Život poslije smrti, autora Zekerijaha Nalića.

“Ova ljubavna, životna priča, sastavljena je od 17 slika i 2 papira. Ona je putujuća i simbolizira prolaznost, brzinu života. Ja pokušavam da vratim jedno vrijeme koje sam ja kao dječak doživio, te davne 1984. godine. Sada sam pedestogodišnjak koji je pokušao na jedan slikovit, likovan način da vrati jedan period”, rekao je Zekerijah Nalić za N1.

N1
N1
N1
N1

Prvi Nalićev susret sa objektom Baščaršijska džamija je bio 1984. god. za vrijeme Zimske olimpijade…

“Nakon bob utrke spustili smo se žičarom na Čaršiju, tradicionalno na ćevape. Uče ezani… Mislim da je bilo vrijeme podnevne molitve. Sa ocem sam otišao preko puta ćevabdžinice u džamiju. Bio je to prvi susret sa tim objektom, Baščaršijska… U dječačkim očima ostala mi u dvorištu na ogradi ruža (đulbešećer) prekrivena snijegom, unutra šareni zidovi, šareni ćilimi i ornament. Uvjeren sam da se od tada proteže ovaj današnji kolorit na ovoj mojoj paleti koji nosim u sebi kao genetski kod.”

Godine 2017. kada je rekonstruisana Baščaršijska džamija, Nalić je sačuvao materijale koji su nađeni prilikom rekonstrukcije, stavio ih kao instalaciju i ukomponovao u svoja djela koja su ugledala svjetlo dana sa produženim životnim vijekom, što ujedno i simbolizuje naziv Početak poslije kraja/Život poslije smrti. Raznovrsnost tehnika, oblika, boja, motiva čine ovu izložbu.

“Ja sam pokušao iskoristiti materijal koji je skinut, koji je uzet sa ove džamije i namijenjen je bio da se baci. Sve što se moglo iskoristiti od tog materijala ja sam pokušao da mu vratim njegovo trajanje. Njegova funkcija je doživjela kraj, a ustvari duhovno, emotivno ne dam da propadne”, rekao je Nalić.

Raznovrsnost tehnika, oblika, boja i motiva čine ovu izložbu. Ono što je karakteristično za ovu izložbu je polomljeni kist na svakom radu.

“Nisam se ni na jednoj slici potpisivao. Ja sam nakon završetka slike, kada sam vidio da je zaključeno sve, ceremonijalno slomio kist, zalijepio ga i to je taj moj potpis.”

Izložba “Ružičnjak” postaje dio stalne postavke Swissotel Hotela. Cilj ove izložbe je da predstavi dio bogatog slikarskog opusa akademskog slikara Nalića, preliminarno nazvane Ružičnjak – Početak poslije kraja. Prezentirani radovi bacaju osobito svjetlo na intelektualnu i duhovnu dimenziju njenog autora koji je znanjem, strpljivošću i razumijevanjem uspjeo da uđe u prostore ljudske historije, svoje vjere, a ponajprije vlastite duše. Upravo snagom ovog fenomena i živog tkiva primordijalne tradicije i porodičnog naslijeđa i mogla se roditi ovakva raskošna ideja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!