U HNK sve po starom, tehnička vlada ostaje da vlada

Vijesti 24. okt 202319:56 0 komentara

Sve je bilo spremno za svečanu sjednicu HNK, ali je naprasno jučer otkazana nakon što je SDA zatražila jednu ministarsku poziciju za Narodni evropski savez... Novu vladu trebale su činiti tri stranke HDZ BIH, SDP i SDA. Uvođenje NES-a za SDP je neprihvatljivo. Pojedine članove te stranke u Mostaru ranije su optužili za izborne prevare i korupciju.

U SDP-u tvrde kako su nekoliko sati uoči svečane sjednice dobili zahtjev od SDA da ministarstvo pravde koje je trebalo biti dogovoreno između dvije stranke prepuste NES-u. U programskom sporazumu SDA HDZ I SDP-a ni jednom rečenicom nije naveden Narodni evropki savez, kažu u SDP-u.

Prema sporazumu koji je uslijedio nakon višemjesečnih razgovora HDZ-u je pripala premijerska pozicija i pet ministarstva, SDA tri, SDP dva ministrastva, dok su Ministarstvo pravde trebali zajedno dogovoriti SDA I SDP Inace u Skupštini HNk HDZ je osvojio 11 mandata, SDA sedam, HDZ 1990 i SDP po tri, DF i HRS po dva, te NES i NiP imaju jedmog zastupnika. Za podršku novoj vladi neophodna je dvotrećinska većina, 20 zastupnika.

Odakle NES-a u cijeloj priči , predsjednik ove stranke, Nermin Ogrešević kaže za N1 da je saradnja SDA i NES-a dogovorena i prije izbora.

Šta je zaista dogovoreno sa NES-om, odnosno SDP-om, članovi pregovaračkog tima SDA danas su ostali nedostupni., Nezvanično nakon sastanka u Sarajevu u centrali stranke zaključeno je kako NES mora ući u vlast.

Salmir Kaplan zastupnik SDA u kantonalnoj skupštini za N1 kaže kako dogovor nije nužno podrazumijevao ministarsku, vec direktorske fotelje.

Na odgađanje sjednice reagirao je i HDZ. U saopštenju kazali da su iznenađeni uvođenjem NES-a u vlast mimo dogovora. U NES-u s druge stane poručili da postoje i drugačiji načini formiranja vlasti u koje bi blok pored SDA I HDZ-a činili NES i DF.

No, DF je za sada protiv. Bili su protiv i koalicije koju je ranije nudio SDP i NiP, bez SDA.

Do novog Koalicionog dogovora ovih stranaka, ili do potpuno nove parlamentarne većine, Hercegovačko-neretvanki kanton vodiće vlada Nevenka Hercega koja se nalazi u tehničkom mandatu još od 2018. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!