U jeku izborne kampanje Banjaluka dobija novi kulturni centar oko kojeg se spore Gradska uprava i Vlada RS

Vijesti 12. sep 202410:08 0 komentara
Foto: Gradska uprava Banjaluka

Kuća Milanovića, novi kulturni centar u Banjaluci otvoriće svoja vrata večeras. Radi se o jednom od najstarijih objekata u užem centru grada čija je rekonstrukcija završena još polovinom juna ove godine, a koji će biti svečano otvoren u jeku izborne kampanje. Radi se o objektu zbog kojeg su posvađani predstavnici Grada Banjaluka i Vlade Republike Srpske, iako je rekonstrukcija objekta zajednički projekat.

Kuća Milanovića nalazi se u Ulici Bana Milosavljevića, a sagradio ju je ugledni trgovac Savo Milanović davne 1893. godine. Objekat je u prošlostio služio za sa jednom prodavnicom u prizemlju. Nakon rekonstrukcije trebao bi postati objekat kulture i kako gradske vlasti kažu – prvi kulturni centar u Gradu na Vrbasu od Banskog dvora.

“Večeras otvaramo vrata prvog Kulturnog centra nakon više od jednog vijeka u našem gradu – Kuću Milanovića koja predivno izgleda. U sastavu ovog objekta nalazi se centralna, koncertna sala gdje će biti održavane mnoge manifestacije i događaji. Za ovu prostoriju je posebno i to što ima predivan balkon, koji gleda na naš Park „Knjige“. Na jednom spratu ovog objekta imamo dvije prostorije izložbenog karaktera – jedna je za povremene izložbene postavke, dok će u drugoj biti postavljena stalna izložba naših znamenitih sugrađana”, objavio je gradonačelnik Draško Stanivuković, navodeći da će se na spratu objekta nalaziti kreativni centar za mlade.

Svečanu atmosferu u redovima gradskih vlasti kvare negodovanja iz Vlade Republike Srpske koja je je u rekonstrukciju uložila oko pet miliona maraka, pokrivajući tako gotovo kompletan iznos rekonstrukcije, tvrdi ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Željke Stojičić. Iako su u Vladi “odriješili kesu”, na svečano otvaranje nisu ni pozvani, zavapila je.

“Mogu da kažem da iz Ministarstva prosvjete i kulture niko nije pozvan, pa ni ministar na otvaranje Kuće Milanovića”, rekla je Stojičićeva za RTRS.

Pitanje legalnosti rekonstrukcije

Zanimljivo je da se tek sada, pred otvaranje objekta čija je obnova trajala gotovo dvije godine, povlači pitanje legalnosti rekonstrukcije. Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne odnose Republike Srpske izjavo je kako grad nije riješio imovinsko-pravne odnose.

“Mi imamo tu različite upise koji egzistiraju. Između ostalog, imamo čak i fizička lica na pomenutim parcelama, što znači da se mora u postupku riješiti imovinsko pravni odnosi kao prvi korak do građevinske dozvole”, rekao je Dragan Stanković, direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne odnose.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!