U jeku napete situacije: EUFOR u BiH vježba razbijanje prosvjeda

Vijesti 15. sep 202316:57 0 komentara
Vježba EUFOR-a (Anadolija)

Pripadnici Europskih mirovnih snaga (EUFOR) izveli su u petak u Sarajevu akciju razbijanja prosvjeda u sklopu vojne vježbe "Brzi odgovor 2023", dok u toj zemlji rastu napetosti zbog prijetnji koje upućuju vlasti bh. entiteta Republika Srpska prema visokom predstavniku Christianu Schmidtu, javlja HINA.

Vojna vježba EUFOR-a traje od 11. do 29. rujna i u njoj sudjeluju pripadnici vojne misije Althea iz 22 zemlje Europske unije. Tijekom pokazne vježbe u Sarajevu pripadnici EUFOR-a pokazali su sve raspoložive snage, uključujući i opremu koja je uključivala letjelice, transportere, ali i brojno naoružanje. U sklopu vježbe simulirana je i situacija razbijanja prosvjeda.

“Svrha ove vježbe je pokazati spremnost EUFOR-a i potvrditi svoju kontinuiranu potporu održavanju sigurnog i stabilnog okruženja u BiH”, naveli su iz EUFOR-a.

Tijekom ove vježbe angažirane su pričuve vojne misije EUFOR-a iz zemalja članica kako bi se pokazalo da je moguće razmjerno brzo angažirati daleko veće snage od onih koje su sada stacionirane u BiH, objavio je EUFOR ne navodeći brojke. Računa se da je u sastavu EUFOR-a u BiH angažirano nešto više od tisuću vojnika. EUFOR je 2004. godine naslijedio misiju SFOR-a.

Zapovjednik EUFOR-a general bojnik Helmut Habermayer odbacio je optužbe da nisu u stanju očuvati mir i stabilnost BiH. “Dovoljno smo jaki pružiti potporu u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja i odgovorimo na svaki izazov”, istaknuo je Habermayer.

Uz Sarajevo vježba “Brzi odgovor 2023.” odvija se na više lokacije diljem zemlje te je primjetan veći broj vojnih vozila i letjelica međunarodnih mirovnih snaga.

Ova se vojna vježba održava u tjednu kada je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najprije najavio da će zabraniti, a zatim i spriječiti dolazak visokog predstavnika Christiana Schmidta u Banjuluku. Očekivalo se i kako će biti organizirani prosvjedi u slučaju njegova posjeta. Schmidt je na kraju otkazao posjet objašnjavajući kako ne želi od toga praviti predstavu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!