U Mostaru otvoreno programersko takmičenje “Hackaton”

Vijesti 17. mar 202314:55 0 komentara
N1

Studentska organizacija BEST iz Mostara organizovala je programersko takmičenje „Hackathon“ koje mladim ljudima daje priliku za stjecanje novih i unapređenje postojećih vještina, ali i za širenje mreže kontakata, povezivanje s uspješnim lokalnim preduzećima te vrhunskim stručnjacima koji su svoje iskustvo stjecali na domaćem i inozemnom tržištu.

Amila Alikadić, organizatorica i studentica FIT-a Mostar kazala je kako ovo takmičenje daje priliku mladim inovativnim ljudima da na određeni zadatak odgovore svojim rješenjem koja se pretežno traže u nekom programerskom smislu, kao što su web aplikacije, prototipi aplikacija, robota itd.

„Odlučili smo da Hackathon unaprijedimo sa Sajmom zapošljavanja tako da ovdje imamo štandove od firmi koje su naši sponzori, tako da smo pružili priliku mladim ljudima, studentima i studenticama da se informišu o firmama, da nađu priliku za neku stipendiju, plaćenu praksu, za posao na kraju krajeva. Jako je mnogo mladih ljudi u IT svijetu koji već u studentskim danima odluče na posao u nekoj firmi, a i firme prepoznaju potencijal tih ljudi, samo njihovo prisustvo ovdje daje nam do znanja da nas žele“, kazala je Amila Alikadić.

N1
N1
N1
N1
N1

Događaj je podržala kompanija Telemach koja je organizovala radionicu Job-Lab vještine za budućnost a koja je namijenjena jačanju svijesti potencijala mladih, sticanju znanja i vještina koje će im značiti prilikom zapošljavanja. Maja Tursunović, direktorica Telemach fondacije kazala je kako će zajedno sa studentima započeti temu od karijernog savjetovanja do razvijaja njihovih vještina koji će im pomoći da budu konkurentni na tržištu rada.

„Telemach kao kompanija već dugi niz godina podžava različite studentske manifestacije koje u cilju imaju razvoj vještina i iskustava kod studenata i upravo je Hackathon jedan od događaja koji smo kao telekomunikacijski partner podržali, međutim ono što je za nas jako bitno je da smo pored ovog partnerstva partner i kroz Telemach fondaciju gdje ćemo danas sa studentima i posjetiteljima provesti radionicu Job-Lab vještine za budućnost. Ono što želim istaći je da sve aktivnosti koje doprinose razvoju bh. društva u radu s mladima podržavamo i zajedno s našim partnerima pokušavamo stvoriti jednu novu realnost koja će donijeti prosperitet našoj državi“, poručila je Tursunović.

Prvog dana organizovan je Jobfair, a takmičarski dio bit će održan u naredna dva dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!