U najavi novo poskupljenje u RS: Ovo povećanje automatski povlači sva druga

Vijesti 26. nov 202220:562 komentara
Izvor: N1

Nova poskupljenja su u najavi. Ovog puta električne energije i to u RS. Očekivano, ali ne i opravdano, kategorični su upućeni jer ovo povećanje automatski povlači sva druga. A u svemu tome, niko ne vodi računa o potrošačima.

Prvi na udaru su privrednici. U FBiH situacija je jasna, jer je Vlada ograničila povećanje cijena u narednoj godini na 20%. No, o gornjoj granici u Republici Srpskoj još se pregovara. I poslodavci i nadležna ministarstva imaju svoju računicu. Prvi čovjek Elektroprivrede RS Luka Petrović za N1 kratko je izjavio da bi dogovor u ovom entitetu trebalo da bude poznat u utorak.

“Stopa rasta inflacije koja je u ovom trenutku 16,1%, dakle, negdje do 15% su privrednici na neki način spremni da prihvate to”, saopštio je protparol Privredne komore RS, Vladimir Blagojević.

Ako se privrednicima rast cijena ograniči, o čemu se spekuliše, dio tereta poskupljenja podnosiće domaćinstva i to uvođenjem tzv. “blok tarife”. To znači da će se svako prekomjerno trošenje struje skuplje i plaćati. Građani, se kao i obično, ne konsultiraju.

“Ovo nije nikakva podrška potrošačima čak ni onoj socijalnoj kategoriji, iako kroz zakon imamo energetski zaštićenog potrošača što se, otkako je zakon donesen, nije desilo, da je bilo koja lokalna zajednica reagovala da zaštiti svoje građane”, istakla je Murisa Marić iz Udruženja ‘Don’ iz Prijedora.

A poznato je da povećanje cijene energenata lančano povlači poskupljenje cijena osnovnih životnih namirnica.

Hrana, energenti, troškovi života neumoljivo rastu, gotovo na dnevnoj osnovi. Građanima je najteže, ali kažu, naučili su da se bore tri decenije unazad.

“Užas. Ne znam kako ćemo izdržati. Benzin, voda, mlijeko… Još hljeb nije baš, ali brašno jeste”, ističu nam.

A upravo od prvog dana narednog mjeseca u najavi su veće cijene hljeba, peciva i proizvoda od brašna. Zima je već stisnula zube, a najjeftinije rješenje za grijanje još se ne nazire.

Više u priči Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar