U narednim danima se očekuje “peak” sezonske gripe

Vijesti 26. jan 202315:57 0 komentara
N1/ILUSTRACIJA

Očekuje se "peak" sezonske gripe u narednim danima.

Najaktuelnije su respiratorne infekcije čiji su simptomi visoke temperature i jak, dugotrajan kašalj. Iz Domova zdravlja apeluju da u prvih nekoliko dana, zbog prebukiranosti i širenja infekcije, simptome pokušamo sanirati sami.

Sezonski virus gripe od novembra je prisutan. Iako je više cirkulisao među djecom u posljednjim danima primjetan je povećan broj starijih pacijenata, te se očekuje kulminacija u toku februara i marta. Temperaturu i druge simpotome u prvih 48 sati pokušati regulisati u kućnim uslovima.

Ako temperatura nakon 48 sati je i dalje visoka i ako imate dodatne tegobe u smislu proliva, povraćanja, malaksalosti i lošeg općeg stanja onda svakako potražiti savjet i javiti se ljekaru“, kaže Melita Stanić, doktorica Hitne pomoći Sarajevo.

Pulmolozi su saglasni, kombinacija simptoma govori o prisutnosti sezonskog virusa, ali i mutiranog omikrona na koji ćemo se morati navići. Nisu zabilježeni teži simptomi, ali ne treba zanemariti ni ove veoma česte.

“Te temperature traju tri, četiri dana i izuzetno su visoke koje se ne bi smjele dovoditi ni desiti da budu tako visoke jer može doći do kolagulacije bjelančevina. Kod mene je jučer bilo jedno dijete od šest godina, temperatura 41 i kažu ne može da se spusti. Uz brufen padne na 39, ali samo na 15 minuta i opet skoči”, naglasila je pulmologinja Zehra Dizdarević.

Bržem oporavku ne pogoduje ni aero zagađenje sa izuzetno visokim vrijednostima u posljednjim danima.

Anketa:

Kada je puno zagađeno ne izlazim. A protvi virusa, ko da sam nešto zaštičena. Zdrava ishrana, zdravo živim, zdravo radim i zdravo se hranim i hvala ti dragi Bože,

Mislim da imam imuni sistem dobar,

Ja sam stigao iz Danske i primio sa četiri vakcine tako da se ne bojim virusa.

Još uvijek nije kasno za vakcinaciju protiv sezonske gripe. Naročito se preporučuje svim osobama sa težim oboljenjima, ali i profesijama koje podrazumijevaju kontakt s ljudima. Protiv Covida najefikasnija je bivalentna Moderna u buster dozi.

Ona je proglašena u junu 2022. godine kao najbolja vakcina protiv Covida koja djeluje na oba mutirana soja. Suštinski na BA 4 i BA 5, ali da ne zamaramo građane sa oznakam i tipologijom, ali znači Omikron i upravo nove podvarijante Omikrona“, kaže Arman Šarkić, glasnogovornik Domova zdravlja Sarajevo.

Iz Domova zdravlja kažu sa uspjeli u gušenju antivakserske kampanje jer su u prvih nekoliko dana vakcinacije imali po 2000-3000 osoba. Ostalo je još malo doza za sve rizične skupine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!