U Novom danu o izazovima urbane mobilnosti

Vijesti 30. jun 202216:22 > 16:23
N1

Aktuelne teme i gosti u Novom danu za petak prvi juli.

O sjednici Doma naroda i revoltu građana zbog odluke Zastupničkog doma o povećanju plaća izabranim dužnosnicima, ali ne i davanju podrške za smanjenje akciza, aktuelnoj političkoj situaciji – razgovaramo sa Zlatkom Miletićem – zastupnikom u Domu naroda Parlamentarne skupštine BIH.

Sedmicu iza nas obilježila vijest o povećanju plata političarima, ali i nedostatak podrške za izglasavanje manjih akciza koje bi najviše značilo građanima. Kandidature, izbori. Pitali smo i građane kako imenovati ovaj period, rekli su “Početak ludila mozga”. Šta nas čeka ovog vrućeg političkog ljeta analiziramo s urednikom Agencije Anadolija Almirom Terzićem.

Mnogi se pitaju neki i strahuju da li će u jesen opet doći do lockdowna i novi mjera? U BiH je, za razliku od Njemačke, odnos prema pandemiji uvijek bio malo drugačiji. Da li se Njemačka priprema za još jednu jesen sa pandemijom i zašto je ukinuto besplatno testiranje? Mehmed Smajić novinar DW ima detalje o ovoj, ali i drugim temama iz EU.

Sve su učestalije saobraćajne nesreće u kojima učestvuju električni romobili. Nadležni tvrde da su pokrenuli aktivnosti u svrhu regulacije korištenja ovog prijevoznog sredstva, ali da pri tom ne žele demotivisati njihovo korištenje. O izazovima urbane mobilnosti govore Tihomir Dakić iz Centra za životnu sredinu iz Banja Luke, Tarik Bašović iz ministarstva saobraćaja KS i Damir Margeta biciklista, direktor Giro di Sarajevo.

Minela Jašar – Opardija je sa vama od 08-11h.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad