U očekivanju konačne uspostave vlasti, EU pomaže najsiromašnije u BiH

Vijesti 04. apr 202319:40 0 komentara

Oko 100 miliona maraka biće dotirano najsiromašnijim domaćinstvima u BiH, oko 10 miliona eura, odnosno 20 miliona maraka za unapređenje energetske efikasnosti i to za stambene jedinice, mala i srednja preduzeća, dok će ostala sredstava biti raspoređena na javne objekte.

Procjene su da bi domaćinstva, njih oko 170.000 u BiH mogla dobiti po 600 KM za pokrivanje cijene plina, električne energije, naftnih prerađevina; na entitetima je da ugovore modalitete za raspodjelu sredstava kako bi ona mogla stići za najugroženije

“Zadatak je sada na entitetima i Brčko distriktu da ugovore modalitete za raspodjelu sredstava kako bi ona stigla do onih u najvećoj potrebi.Statistički podaci na nivou entiteta nisu zadovoljavajući, pa će se u ovim fazama ići sa sa pozivom korisnicima koji će se prijavljivati, a prijave provjeravati prije donošenja odluke. Izuzetak je Brčko distrikt koji ima jasnu statistiku o najsiromašnijim domaćinstvima.”, pojasnio je šef delegacije Evropske unije u BiH, Johann Sattler

Dakle prvih 63 miliona bi u BiH trebalo stići već u narednim danima, naravno ukoliko vlasti BIH završe svoj posao koji će se pratiti, i biti neka vrsta ispita za buduću finansijsku podršku koju osigurava EU.

Podsjetimo kako je prilikom posjete Sarajevu, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen Sarajevu navela kako će po prvi put u historiji Evropske unije, 71 milion eura biti doznačen u budžet Bosne i Hercegovine . Tada je najavila i paket podrške zapadnom Balkanu u obliku bespovratnih sredstava u iznosu od milijardu eura kako bi se zemljama regioan pomoglo prevladati posljedice energetske krize izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu.

Jedan od uslova koji je BiH u međuvremnu ispunila odnosio se i na usvajanje Akcijskskog plan za energetiku .

Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH osvrnuo se na potrebu završetka procesa formiranja vlasti u BiH, u kontekstu novih reformi i paketa pomoći.

U očekivanju novog saziva Vlade Federacije BiH kazao je kako bi već u maju mogao biti održan politički forum pod vodstvom Josepa Borrella, visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnost. Na tom formu će, kako je rekao, biti diskutirano o nastavku reformi na evropskom putu BiH.

“Ne možemo zanemariti da entiteti imaju široke nadležnosti i da nema istinskih reformi bez njih. Očekujemo da se zatvori ovaj krug formiranja vlasti i da imamo i taj proces kompletiran”, naglasio je.

Zakonski rok za imenovanje nove Federalne vlade ističe 6.aprila. Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara danas je održala još jedan u nizu sastanaka sa potpredsjednicima FBiH o imenovanju entitetske vlade. Kako je napisala na svom Facebooku

“Novi i posljednji pokušaj dogovora… Idemo dalje sukladno procedurama, Ustavu i ovlastima”,

No stvari se nisu promjenile. Na papiru sa imenima ministara nedostaje treći potpis, onaj Refika Lende. Iz njegove stranke, SDA, danas je poručeno kako je krivična prijava spremna ako predsjednica Lidija Bradara odluku o imenovanju Vlade proslijedi Predstavničkom domu FBiH.

Za sada bez odgovora na pitanje kada će biti održana sjedmica Predstavničkpg doma i što će biti na dnevnom redu. Iz kabineta predsjedavajuće Mirjane Marinković-Lepić odgovarili su

“Sjednica Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta FBiH bit će održana sutra. Kolegij se održava s ciljem utvrđivanja dnevnog reda i datuma sjednice Predstavničkog doma. O samom datumu održavanja sjednice i dnevnom redu nemoguće je bilo šta reći dok ne budu utvrđeni”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!